Заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли и още четирима души

...
Заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли и още четирима души
Коментари Харесай

Корупционен скандал в Европейския парламент: от Катар ли е предизвикан?


Заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли и още четирима души бяха задържани в Брюксел по обвинявания в корупция. Катар ли стои в дъното на абсурда?

Заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли

Заместник-председателката на Европейския парламент - гъркинята Ева Кайли - е задържана в границите на следствие за корупция в, оповестиха новинарските организации. Вечерта тя беше изключена от социалистическата си партия ПАСОК. Групата на социалдемократите в Европейския парламент също неотложно приключи участието ѝ.

Кайли е един от 14-те заместник-председатели на Народното събрание и е евродепутатка от 2014-а година. Белгийската прокуратура разгласи, че следствието визира хипотетична незаконна организация, опит за търговия с въздействие от страна от Персийския залив и изказвания за корупция и пране на пари. Освен петте ареста са били осъществени и 16 обиска. Полицията е конфискувала 600 000 евро в брой, компютри и мобилни телефони.

Подозренията са отправени към Катар

От няколко месеца съществуват съмнения, че страна от Персийския залив се пробва да въздейства върху политически и стопански решения на Европейския парламент. Според медийни изявления става въпрос за Катар, само че информацията към момента не е публично доказана. Твърди се, че обилни парични суми или дарове са били раздавани на парламентаристи, заемащи стратегически позиции.

На 21-и ноември задържаната Кайли произнесе тирада в Европейския парламент за. Тя дефинира спортното събитие като доказателство, че " спортната дипломация може да донесе историческа смяна в страна, чиито промени са въодушевили арабския свят ". Тогава Кайли уточни още, че. Преди това гръцката заместник-председателка на Европейския парламент се е срещнала с катарския министър на труда Самих Ал Мари, разгласи в Twitter посланикът на Катар в Европейски Съюз Кристиан Тудор.

Пресслужбата на Европейския парламент отхвърли коментар поради продължаващото следствие. Посочено беше само, че законодателният орган оказва цялостно подпомагане на белгийската полиция.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР