Заместник-министърът на земеделието Георги Събев взе участие в среща с

...
Заместник-министърът на земеделието Георги Събев взе участие в среща с
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев обсъди перспективите за развитие на планинското земеделие и животновъдство с фермери от Смолянско

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев взе присъединяване в среща с фермери, на която бяха разисквани вероятностите за развиването на планинското земеделие и отглеждане на животни. Събитието се организира в с. Смилян, област Смолян, и бе проведено по самодейност на аграрни стопани.

Аграрният заместник-министър срещна стопаните с опциите за подкрепяне на секторите „ Животновъдство “ и „ Растениевъдство “ в Стратегическия проект, както и специфичното финансиране за планинските региони, в това число и термина за качество „ Планински артикул “. По време на срещата животновъди споделиха нуждата от основаване на кланици, с цел да бъде по-успешна реализацията на продуктите им. „ Планинското земеделие е характерно поради по-трудните индустриални условия. Същевременно в тези райони отглеждането на животни е с обичаен и древен занаят. Необходим е специфичен метод за неговото развиване, с цел да стане то привлекателно като бизнес “, безапелационен бе заместник-министър Георги Събев.

Коментирани бяха и проблемите с реализация на земеделската продукция, както и предлагането й на пазара. Повдигнат бе и въпросът за фермерските пазари, на които производителите могат непосредствено да показват своята продукция и основаването на условия за регулирането им в системата на общия пазар. Участниците в срещата сложиха и сериозния въпрос със болесттите по картофите, защото картофопроизводството е с обичаи в района и е от дребното стопански рентабилни действия. Според земеделските производители е належащо страната да предприеме дейности за подкрепяне и отбрана на бранша. Дискутиран бе и казусът с пасищата и положението на горите в региона.

В умозаключение заместник-министърът прикани да бъде изпратена информация за болестта по картофите, с цел да се създадат нужните инспекции и да се потърсят решения. Той открои и нуждата да бъдат сложени основите на междусекторно сдружаване на стопаните в Смолянска област. По думите му там земеделието е характерно и е добре локалните заинтригувани страни да споделят по-активно с обществото, с цел да има повсеместен метод.

„ Участниците в срещата се сплотиха към концепцията, че има потребност от диференциран метод към планинското земеделие и отглеждането на животни, тъй като производството там е по-специфично. Трябва да се подхващат стъпки както от фермерите, по този начин и от администрацията, за основаване на база, която да направи планинското земеделие по-привлекателно “, заключи заместник-министър Събев.

В срещата взеха присъединяване представители на туристическия бизнес, Националната работа за препоръки в земеделието, растениевъди, специалисти от Държавен фонд „ Земеделие “, животновъди, представител на локална животновъдна организация, млекопреработватели от района, както и други локални заинтригувани лица, с отношение към развиването на селското стопанство и селските региони.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР