Заместник-министърът на външните работи и посланикът на Южна Африка откриха

...
Заместник-министърът на външните работи и посланикът на Южна Африка откриха
Коментари Харесай

Откриха първия паметник на Нелсън Мандела в България

Заместник-министърът на външните работи и посланикът на Южна Африка откриха първия монумент на Нелсън Мандела в България. 
Прочетете още
Това е единствено една от серията значими начинания във връзка 30-годишнината на дипломатическите връзки сред Южна Африка и България

Заместник-министърът на външните работи госпожа Велислава Петрова и посланикът на Южна Африка в България Н. Пр. господин Табо Тахе откриха първият монумент на Нелсън Мандела в България. Събитието се организира във връзка 30-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Южна Африка.

Автори на паметника са южноафриканският ваятел Зелда Страуд и Илия Боярев, а за неговото разкриване в столицата е получено публично единодушие от фондация „ Нелсън Мандела “.

„ За мен е голяма чест да бъда тук през днешния ден и от името на Министерството на външните работи. Важно е да се означи, че дипломатическите и другарски връзки сред България и Южна Африка стартират дълго преди формалното им определяне през 1992 година и съдействието ни продължава да се уголемява с всяка минала година. Южна Африка се трансформира в знак на независимост и непоклатимост за целия континент, а с живота си Нелсън Мандела се трансформира в международен знак на битката за независимост и правата на индивида за 20-ти век. С откриването на този монумент през днешния ден можем да си напомним делото и задачата му като значим урок, който да предаваме и на идващите генерации “, сподели госпожа Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи.



„ Радостен съм да ви поздравявам на това историческо събитие в сърцето на София, в чест на световната икона Нелсън Мандела, който посвети целия си живот в услуга на човечеството и демократична Южна Африка. Известно е, че още от 1960 година страната ни намира поддръжка и взаимност от България в битката с апартейда и колониализма. Отчитаме с признателност и обстоятелството, че България уважи Нелсън Мандела през годините с най-високите държавни оценки. Бих желал да изкажа дълбоката си благодарност на Lion’s Head,  ръководен от господин Илиев, за великодушното финансиране на този план, както и за цялостната поддръжка на госпожа Фандъкова и Столична община, “ показа Н. Пр. господин Табо Тахе, дипломат на Южна Африка в България.

Посолството на Южна Африка инициира този план за да запази завета на господин Нелсън Мандела и да отпразнува живота му, предан на идея, която го трансформира в прочут международен общественик в битката за мир и тъждество. България отдаде респект на Мандела с медал „ Георги Димитров “ още през 1986 година и с медал „ Стара планина “ през 2008 година, които се подреждат измежду най-високите оценки в страната преди и по време на демокрацията. Г-н Мандела е награждаван повече от 250 пъти, в това число и с Нобелова премия за мир през 1993 година

Г-н Нелсън Мандела е президент на Република Южна Африка от 1994 година до 1999 година и е първият държавен глава, определен в демократична Южна Африка. Като президент, господин Мандела слага акцент върху помиряването на нацията и обединяването ѝ в нейното разнообразие. Той въплъщава битката против бедността и неравенството. Повече от 120 улици, булеварди, пътища и мостове по света носят името на Нелсън Мандела, негови монументи са сложени в Сантяго, Милано, Лондон и на доста други места. В София този исторически монумент следва именуването на улица в чест на господин Мандела.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР