Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова каза пред

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова каза пред
Коментари Харесай

Зам.-министър Русинова: Чакаме указания от ЕК за родителския отпуск

Заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова сподели пред публицисти, че се чакат инструкции на Европейската комисия поради решението на Европейския съд, с което се афишира, че отпускът за развъждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на заплатен годишен отпуск, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението е след питане от румънски съд поради проблем в Румъния.

Зорница Русинова разяснява това пред публицисти в отговор на въпрос за настояването на работодатели по време на майчинство да не се начислява заплатен годишен отпуск, както и да се понижи платеното майчинство.

Русинова уточни, че от бизнеса малко смесват настояванията след решението на съда, което се отнася единствено във връзка с отпуска. След решението на Европейския съд, Европейска комисия би трябвало да даде инструкции, тъй като решението важи за всички страни членки, занапред ще преценим до каква степен съответните текстове в Кодекса на труда подхождат с решението на Европейския съд, добави заместник-министърът на труда и обществената политика.

А във връзка с настояването на работодателите за понижаване на платеното майчинство, Русинова разяснява, че извоюваното право е право. Според нея няма и директна връзка сред демографска рецесия, интервал на майчинство и раждаемост. Тя счита, че при сходни претенции би трябвало да се регистрира и това, че в огромните градове има дефицит тук-там в детските градини.

Русинова акцентира, че политиката, която се води сега, а и би трябвало да се води отсега нататък, е за тласъци майките да се връщат по-рано на работа, а не посредством санкции да се реализира това. Стимулите са в съответни текстове като наредбите в Кодекса за обществено обезпечаване, които дават опция майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си. Друг подтикващ резултат има и схемата по ОПРЧР " Родители в претовареност " за обезпечаване на детегледач. Гъвкавото работно време също се употребява в администрацията, разяснява Русинова и добави, че там несъмнено 90 % от чиновниците употребяват тази опция. Обяснението е, че в администрацията са заети най-вече дами. Фирмите обаче, заради разнообразни аргументи, не се възползват доста от законодателните благоприятни условия за гъвкаво работно време, както и от плановите благоприятни условия за основаване на детски градини и детски ясли към предприятията. В същото време имат предпочитание майките да се връщат по-рано на работа.

Замразяването на парите за втората година майчинство в плана на бюджет за идната година също е стъпка в посока стимулиране на дамите да се връщат по-рано на пазара на труда, разяснява Русинова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР