Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов с ресор затворно дело и

...
Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов с ресор затворно дело и
Коментари Харесай

Николай Проданов: Понякога се злоупотребява с неприятната перспектива България да бъде осъдена в Страсбург

Заместник-министърът на правораздаването Николай Проданов с сектор " затворно дело " и " защита " отхвърли да разяснява в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ метода, по който Десислава Иванчева беше отведена в болница предходната седмица от ареста.  Появята ѝ окована в белезници провокира бурна социална реакция:
„ Не ми се ще да влизаме в елементи по съответния случай. Прекалено доста се преглеждат детайлите в този съответен случай. Нас по-скоро ни интересуват възможните систематизирания. Моята позиция е следната: Не бива по никой метод да се основава усещане в обществото, че в нашите чиновници има някакъв блян - безгрижен или несъзнателен -  да се причинят премеждия на арестуваните лица и на лишените от независимост повече от нужното. Такъв е блян изрично няма и интернационалните контролни механизми са открили това напълно съответно! Те са установили, че казусът с насилието от страна на личен състав по отношение на арестуваните лица е премахнат “.

До сегашните указания за извеждане на лишените от независимост до лечебни заведения се е стигнало през 2013-а година, откакто преди този момент е имало голям  брой бягства на пандизчии от лечебни заведения, в това число ВМА, сподели Проданов:

„ Голяма част от арестуваните имат здравословни проблеми. Част от тези здравословни проблеми очевидно се задействат, откакто влязат в ареста. В същото време цялата наша система разполага с две лечебни заведения - на територията на пандиза в София и в Ловеч. Аз не съм удовлетворен от тях - не разполагат с кой знае какъв брой техника, с кой знае какъв брой медицински личност. Когато се касае за по-специфични болести, ние сме принудени от събитията и от закона, който дава извънредно високи права на лекуващия доктор. Всъщност лекарят един тип се разпорежда на началника на пандиза и някаква степен даже на прокурора, че това лице би трябвало да бъде заведено и, примерно, да му се направи скенер…. Всеки ден от всеки затвор се извеждат хора и се водят до елементарни цивилен лечебни заведения. Типичната българска болница съставлява едно голямо здание, в което работят стотици хора и то никога не е приспособено за престояване на лишени от независимост – прозорците нормално са без решетки, има опиати, има хирургически принадлежности, които могат да послужат за оръжие, има многочислен личен състав, който в един миг би могъл да бъде взет като заложници. Цялото извеждане на един лишен от независимост съставлява доста сериозен риск “.

По мотив желанията на юриста на някогашната кметица на столичния регион   " Младост ", който съобщи, че ще съди страната в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, заместник-министър Николай Проданов съобщи:

„ България е печелила каузи в Страсбург, България е губила каузи в Страсбург. По някой път, искрено казано, с е злоупотребява с тази неприятна вероятност България да бъде наказана . Всички европейски страни са съдени и голямата част от тях – осъждани в Страсбург, в това число и развити, приети демокрации “.

" Контролният механизъм на конвенцията на Организация на обединените нации е посредством по този начин наречения Комитет за попречване на изтезанията - група от самостоятелни интернационалните специалисти които, с визити в местата за отнемане от независимост в обособените страни, вършат инспекции за това до каква степен се съблюдава тази спогодба. Между другото, последното посещаване на само че този комитет в България беше през предходната есен. Съответният отчет е много обемист. Казва се следното: „ В позитивен аспект делегацията се убеди, че използването на предохранителни ограничения (като да вземем за пример белезници) е по изключение и се основава на самостоятелна оценка на риска “. Това е заключението на интернационалните специалисти ". 

Проданов е безапелационен, че изискванията в пандизите – съществена причина за неоправдателните присъди в Европейски съд по правата на човека – са се подобрили доста в последните години.

Проданов  съобщи, че няма учредения да се ревизира работата на заместник-директора на пандиза в Бургас Методий Владимиров, упрекнат от юрист, че е обвързван с Димитър Желязков-Очите посредством татко си.  Подобни клюки се появяват всяка година и Владимиров към този момент е осъждал пандизчии за изказванията. Бил е проверяван и преди:

„ Към момента, не виждам особени аргументи да го подлагаме на критика за неговата работа. Що се отнася до това, че неговият татко работи в някаква компания , не мисля, че е наша работа занимаваме с това къде работят бащите на нашите чиновници “.

Интервюто на Силвия Великова с Николай Проданов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР