Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков заяви, че България е осигурена

...
Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков заяви, че България е осигурена
Коментари Харесай

Еленко Божков е спокоен за газа за 2023 година

Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков съобщи, че България е обезпечена с газ за 2023 година и неговите упования са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят. Той съобщи това в студиото на Българска национална телевизия.

По думите му по-топлата зима ще разреши по-малко потребление на скъп газ от газохранилището в Чирен.

" Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от полутечен газ и една трета от това, което получаваме - азерски газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече ", добави Еленко Божков.

Той обаче съобщи че не може да коментира дали България ще изиска да получи невзетите количества съветски газ от " Газпром "  с оглед на промяната на начина на разплащане с " Газпром ", призната с декрет на съветския президент Владимир Путин в края на предходната година, която върна опцията за възнаграждение на газа в евро или долари при избрани условия.

Той напомни, че в Министерския съвет днес ще бъде подписано съглашение сред " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания " Боташ ". Според него това съглашение ще отвори на България достъп до главната част от терминалите в Турция. То се подписва за период от 13 години.

Той също по този начин се похвали, че по последни данни " Булгаргаз " записва забележителен доход последните месеци - облага над 7 милиона.

Еленко Божков засегна и въпроса за нуклеарното гориво и успокои, че не би трябвало да има терзания и въпросителни относно сделките на АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарното гориво. Според него там нещата са ясни и транспарантни.

" Сделката значи диверсификация и промяна на горивото за Пети блок, която от дълго време се изисква ", сподели още Еленко Божков и акцентира, че това няма да докара до повишение на цената на тока, който ще създава АЕЦ. Той посочи, че в Шести блок заради техническите спецификации на съветското нуклеарно гориво, с което е зареден, не разрешават да се употребява американско нуклеарно гориво, а единствено такова на френската компания " Фраматом ".

Третият въпрос, който Божков разяснява е ситуацията с въглищните централи във връзка със отговорностите, които е поела България за тяхното закриване и съобщи, че държавното управление на Кирил Петков е " забатачило " казуса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР