Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

Екатерина Захариева прие регионалния директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и ОНД

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила одобри през днешния ден районния шеф на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и Общността на самостоятелните страни госпожа Афшан Кхан, която е на работно посещаване в България, оповестиха от пресцентъра на министерството.

„ Работата по проектозакона за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица - така наречен детско правораздаване, бе приоритет за мен като правосъден министър, само че остава подобен и в момента”, посочи госпожа Захариева. Тя изясни, че практиката, която от дълго време постановат българските институции (изградени са 23 „ сини” стаи в цялата страна, извършени са образования за съдии, прокурори и чиновници на Министерство на вътрешните работи благодарение на УНИЦЕФ и на Българо-швейцарската стратегия за сътрудничество) изпреварва законодателството.

„ Децата нормално са жертви и не може да бъдат третирани като престъпници”, сподели Захариева и съобщи, че среща схващане от сътрудниците си в кабинета този значим законопроект да бъде признат и импортиран в Народното събрание. Детското правораздаване продължава да е значима тематика на работата ни в България, посочи госпожа Кхан. „ Много Ви благодаря за политическата воля за решение на проблемите на децата в спор със закона, както и за съдействието, което Вашето непрекъснато посланичество в Организация на обединените нации в Ню Йорк оказва в поддръжка на правата на децата в подтекста на Целите за стабилно развиване. Надявам се вашата работа да е добър образец за целия регион”, добави районният шеф на УНИЦЕФ.

Законопроектът за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица планува закриване на интернатите и подмяна на пандиза за малолетни за множеството закононарушения с нов тип възпитателни ограничения. На мястото на интернатите ще бъдат основани 10 нови центрове за образователен контрол, в които ще има най-много по 10 деца. Те ще живеят в среда, близка до фамилната, и ще посещават всеобщите учебни заведения. Наказателните производства и делата с присъединяване на деца ще се преглеждат предпочитано от профилирани служители на реда, обществени служащи, юристи, прокурори и съдии. В момента в несъгласие с интернационалните стандарти остарелият Закон за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни урежда санкциониращи ограничения за деца под 14 година, направили нарушавания (бягство от вкъщи, милостиня, проституция), за които възрастните не носят наказателна отговорност. Непълнолетните деца (14-17 г.) към този момент ще се отклоняват от наказателното произвеждане с налагане на възпитателни ограничения. Лишаване от независимост остава единствено за най-тежките закононарушения, за които е планувано над 10 година затвор.

По време на срещата Захариева и Кхан разискаха и правата на непридружените деца мигранти. Вицепремиерът посочи, че те се употребяват у нас с правата, които имат всички български деца. Тя напомни, че като министър на правораздаването във втория кабинет на премиера Борисов е подготвила промени в Семейния кодекс, с които се слага начало на създаването на модерна и ефикасна уредба за назначение на настойници или попечители на непридружени малолетни и малолетни чужденци на територията на България. Захариева изрази вяра промените да бъдат признати до края на годината от Народното събрание. Г-жа Афшан Кхан приветства дейностите на държавното управление в тази посока и показа, че непридружените деца в света са близо 300 000, като близо 56 000 от тях – в Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР