Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

Екатерина Захариева пристигна в Прищина

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева дойде на летище „ Адем Яшари “ в Прищина. Първият ни посланик е на двудневно посещаване в Република Косово. Това е шестата и последна спирка от балканската обиколка, която българският вицепремиер стартира през лятото. Захариева посети поредно Сърбия, Албания, Република Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора, с цел да показа целите на идното за страната ни Председателство на Съвета на Европейски Съюз. Основен фокус в тях е подложен върху европейската вероятност на Западните Балкани. Такава е задачата и на работната й аудиенция в Република Косово.

Днес в Прищина вицепремиерът и външен министър на Република България ще се срещне с президента на страната Хашим Тачи. Тя ще беседва и с министър-председателя Рамуш Харадинай, както и със своя сътрудник - заместител министър-председателят и министър на външните работи на Република Косово Беджет Пацоли.

Захариева ще се срещне и с ръководителя на Офиса на Европейски Съюз в Прищина и Специален представител на Европейския Съюз в Косово Наталия Апостолова, както и с ръководителя на задачата на Европейски Съюз за върховенството на закона в Косово (ЕУЛЕКС) Александра Пападополу.

На 20 октомври българският вицепремиер ще се срещне със заместник-командващия силите на НАТО в Косово (КФОР) бригаден военачалник Янош Чомбок, както и с българския контингент в техния състав.

Република България признава Република Косово с решение на Министерски съвет на 20 март 2008 година В двустранен проект страната ни се стреми да оказва подпомагане за построяването на устойчиво, спокойно, демократично и мултиетническо Косово, което е от първостепенна значимост за сигурността както в района на Западните Балкани, по този начин и в Европа като цяло. Република България и Република Косово работят за създаване на нормативно-правната база на двустранните връзки и определяне на практическо работещо съдействие сред отрасловите министерства в областите от съвместен интерес. Страната ни е подготвена да оказва подпомагане и да споделя своя опит и експертиза в процеса на европейска интеграция.

Политическият разговор сред двете страни се засилва през последните години. За това способстват както визитите на високо и най-високо равнище, по този начин и срещите в границите на разнообразни районни и интернационалните конгреси.

На 22 септември 2017 година, по време на 72-та сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации президентът на Република България Румен Радев се срещна с президента на Косово Хашим Тачи. На 1 юни 2016 година президентът Тачи бе на публично посещаване в Република България за присъединяване в юбилейната Среща на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). На 21-22 април 2015 година президентът на Република България Росен Плевнелиев реализира първото публично посещаване на български държавен глава в Република Косово по покана на косовския президент Атифете Яхияга.

На 30 юни 2017 година в границите на срещата на високо ниво на страните-участнички в ПСЮИЕ в Дубровник заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева организира двустранна среща с тогавашния министър на външните работи на Косово Енвер Ходжай.

Търговските връзки сред България и Косово се развиват с позитивни трендове, като в региона на икономическото съдействие към момента има неосъществен капацитет. Салдото в двустранния стокообмен по традиция е позитивно. През 2016 година стокообменът възлиза на 68.38 млн. евро и бележи растеж от 25.2 % спрямо 2015г..

Наблюдава се и наклонност на увеличение на наличието на български компании и вложения в Република Косово. Над 700 косовски компании развиват комерсиално съдействие с техни сътрудници от България. Една от най-големите строителни български компании приключи през март 2015 година първия обект от новия административен квартал на Прищина – правосъдната палата, който бе открит персонално от европейския комисар по разширението Йоханес Хан.

Туристическият бранш е друга перспективна област за съдействие сред България и Косово. Разширяването на контактите сред туроператорите от двете страни ще способства за увеличението на двустранния туристически поток и по-доброто опознаване на жителите на двете страни.

На 18 ноември 2016 година в София бе подписана двустранна Спогодба за съдействие в региона на културата.

България има и своя съответен кадрови и експертен принос към европейския ангажимент за построяването на Косово посредством забележителното присъединяване на български специалисти в Мисията на Европейски Съюз за върховенството на закона в Косово ЕУЛЕКС. Към момента българските чиновници в ЕУЛЕКС са 40 души.

От 1 септември 2016 година точно българин - Наталия Апостолова, заема поста Ръководител на Офиса на ЕС/Специален представител на Европейски Съюз (СПЕС) за Косово.

България има своя принос и към задачата на НАТО в Косово КФОР, като нашият контингент в състава на интернационалните сили за сигурност в Косово е 22 души.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР