Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел участва

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел участва
Коментари Харесай

Мария Габриел зове за задружни усилия за изграждането на Коридор №8

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в четиристранна министерска среща в Бриндизи, отдадена на районното съдействие и построяването на Европейски кулоар №8. Това оповестиха от Министерство на външните работи. В срещата се включиха още вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни и министрите на външните работи на Албания Олта Джачка и на Република Северна Македония Буяр Османи.

Мария Габриел акцентира, че транспортната съгласуваност е от основно значение за районното съдействие, икономическото развиване и привличането на задгранични вложения. Тя прикани за взаимни и координирани старания за построяването на инфраструктурата на транспортен кулоар №8. По думите й този план е основен за Балканите и способства за процеса на доближаване на Западните Балкани с Европейски Съюз.

Според Мария Габриел построяването на Коридор VIII ще насърчи търговията и бизнеса, добросъседството, икономическия напредък и сигурността. Той ще даде нови благоприятни условия за младежите и способства за основаването на новаторски хъбове, трансформирайки района в място за развиване на пробивни технологии и предприемачество от ново потомство, добави тя.

Коридор №8 е значима транспортна мрежа, включваща по протежението си морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии. Коридорът свързва българските черноморски пристанища Варна и Бургас с южните италиански пристанища Бари и Бриндизи, като минава през Албания и Република Северна Македония. 52% от пътната инфраструктура е на българска територия. Целта е да усъвършенства европейската и районна инфраструктурна съгласуваност.

Припомняме, че на транспортен кулоар №8 бе повдигната преди повече от 15 години. Редицата държавни управления обещаваха да забързат градежа. През 2009 година бе за построяването на трасето. Дискусии по тематиката са водени с.
 Коридор №8 носи добавена стойност за развиването на целия район, уверен Донев
Коридор №8 носи добавена стойност за развиването на целия район, уверен Донев

Според премиера е витално належащо да си осигурим пътища за доставка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР