Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе
Коментари Харесай

Чили подкрепя кандидатурата на България за членство в ОИСР


Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел организира среща с министъра на външните работи на Република Чили Алберто ван Клаверен. Срещата е част от нова самодейност на Жозеп Борел, предвиждаща външни от министри от Европейски Съюз да организират срещи от името на висшия представител.

„ Чили е специфичен сътрудник за Европейския съюз в района. Споделяме освен исторически и персонални връзки, само че и мощни демократични полезности “, съобщи вицепремиерът от името на Европейския съюз.

„ Политическите и стопански връзки Чили-ЕС са отлични. Те ще бъдат в допълнение разширени с две тематики, по които ще задълбочим съдействието си- околна среда и климатични промени и сигурност и защита. Благодарих на Чили за отбраната на учреден на правила интернационален ред, залегнал в Хартата на Организация на обединените нации, и за кардиналната им позиция при осъждането на войната на Русия против Украйна ", сподели вицепремиерът.

В диалога бяха наранени още две значими за Европейски Съюз тематики. Първата е рамковото съглашение от ново потомство, което следва да бъде утвърдено до края на годината. Втората тематика е подписаният през юни Меморандум за съгласие за сериозните първични материали. Те дават нови вероятности за общи начинания ЕС-Чили.

Мария Габриел обърна внимание и на значимите за България тематики. Чили поддържа кандидатурата на България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Като страна-членка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Чили ще показа своя опит в процеса на присъединение. Страната поддържа България и за кандидатурата за Комисията по правата на индивида към Организация на обединените нации за интервала 2024-2026г.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР