Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе
Коментари Харесай

Габриел и Борел обсъдиха Западните Балкани, Украйна и въпросите за сигурността

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел организира среща с Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Брюксел. Западните Балкани, Украйна и други въпроси за сигурността бяха във фокуса на срещата.


По време на диалога беше разисквана европейската интеграция на страните от Западните Балкани, която има основно значение за стабилността и сигурността, както и за приобщаването на страните от района към европейските полезности и правила. Споделено бе мнението, че сътрудниците от Западните Балкани би трябвало да отговорят на засиления ангажимент на Европейски Съюз, като покажат мощна политическа воля и старания за подсилване на добросъседските връзки и районното съдействие и за осъществяване на нужните промени по европейския си път на развиване.

Жозеп Борел увери Мария Габриел, че той организира двустранни диалози с управляващите на Република Северна Македония като ги предизвиква за бързо приемане на измененията в Конституцията на страната, нужни за напредъка по пътя за европейска интеграция. Мария Габриел акцентира, че България ще продължи градивния разговор с управляващите на Република Северна Македония. В по-широк проект тя означи уговорката на страната ни за поощряване на свързаността, напъните за изродяване на потенциал и битката с дезинформацията в района на Западните Балкани.

В рамките на срещата сред Мария Габриел и Жозеп Борел бе доказана мощната поддръжка на Европейски Съюз за Украйна по всички посоки в подтекста на продължаващата съветска експанзия.

Сред тематиките на срещата бяха осъществяването на Стратегическия компас на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата. Борел даде висока оценка за присъединяване на България в отбранителните начинания на Европейския съюз. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР