Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъдиха Молдова, Близкоизточния мирен процес и ситуацията във Венецуела

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила взе участие в провелия се през днешния ден в Брюксел Съвет „ Външни работи “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Република Молдова и развиването на връзките на Европейски Съюз със страната бе измежду водещите тематики в дневния ред на Съвета. Министрите потвърдиха уговорката на Европейски Съюз за усилване на политическото асоцииране и икономическата интеграция с Република Молдова на основата на Споразумението за асоцииране. Подчертана бе нуждата от продължение на напъните за осъществяване на нужните промени в осъществяване на поетите задължения, както и готовността на Европейски Съюз да продължи да оказва поддръжка за реализиране на прогрес. Приветствано бе приемането на План за деяние за консолидиране на междуетническите връзки, който планува съответни стъпки за гарантиране на правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства.

“Република Молдова е наясно с нужните промени, които би трябвало да предприеме, и към този момент са налице дейности в тази посока. Необходими са и положителни сигнали от страна на Европейски Съюз, които да насърчат държавното управление да продължи напъните за господство на закона, битка с корупцията, поддържане на високи стандарти за отбрана правата на хората”, сподели министър Захариева.

По-рано денем, на работна закуска на външните министри с техния молдовски сътрудници Тудор Уляновчи, българският първи посланик акцентира, че Република Молдова би трябвало да бъде окуражена да продължи да върви по пътя на промените и че без значение от резултатите от идните избори те би трябвало да продължат и да бъде обезпечена тяхната невъзвратимост.

Министрите на външните работи разискаха вероятностите пред Близкоизточния кротичък развой със своите сътрудници от Палестинската автономност, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Мароко, както и с генералния секретар на Лигата на арабските страни. Потвърдена бе позицията на Европейски Съюз, че решение на спора би трябвало да се търси на основата на две страни. Изразено бе общо схващане, че Съединени американски щати би трябвало да играе значима роля в процеса.

Министър Захариева изрази мнение, че сътрудниците на Европейски Съюз от Близкия изток би трябвало да усилят финансовия си принос за Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци. Първите дипломати на Европейски Съюз показаха угриженост от продължаващата политическа рецесия във Венецуела, както и от тежката филантропична обстановка в страната. Изход от рецесията може да бъде открит единствено посредством приобщаващ политически разговор и реализиране на единодушие сред ръководещи и съпротива по изискванията за осъществяване на свободни, почтени и демократични избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР