Заместник-министър Костадин Коджабашев взе активно участие в международната конференция за

...
Заместник-министър Костадин Коджабашев взе активно участие в международната конференция за
Коментари Харесай

България подкрепи усилията на международната общност за повишаване на сигурността на журналистите

Заместник-министър Костадин Коджабашев взе интензивно присъединяване в интернационалната конференция за отбелязване на Десетата годишнина от приемането на Плана за деяние на Организация на обединените нации за сигурността на журналистите и въпроса за безнаказаността.

Събитието на високо ниво се организира на 4 ноември 2022 година, проведено от Федералното министерство по европейските и международните въпроси на Австрия, взаимно с ЮНЕСКО и Службата на Върховния комисар по правата на индивида, с присъединяване на министри на външните работи, представители  на интернационалните организации, медии и гражданското общество. Планът за деяние на Организация на обединените нации за усилване на сигурността на журналистите и въпроса за безнаказаността е признат през 2012 година във Виена и съдържа съответни ограничения в тази области.

“Засилването на отбраната на публицистите е един от водещите ни цели в региона на правата на индивида ”, съобщи заместник-министър Коджабашев по време на конференцията. Той показа в резюме някои от интернационалните задължения, които България е поела и извършва, измежду които присъединяване в Коалицията за независимост на медиите, както и поддръжката, оказвана на планове в тази област, реализирани на Представителя на ОССЕ по независимост на медиите, Тереза Рибейро.

Заместник-министър Коджабашев се спря и на някои от ограниченията, планувани в народен проект за възстановяване на законодателната рамка за по-добра отбрана на свободата на изложение. Той добави, че българските управляващи работят ангажирано по тематиката за повече профилирани образования за полицаи и представители на правосъдната власт, както и за основаване на мрежа от контактни точки за подаване на сигнали и възстановяване на събирането на статистически данни. 

България се включи и в взаимната декларация на участниците в конференцията, в която се удостоверява задължението на подкрепилите я страни за усилване на осъществяването на Плана за деяние на Организация на обединените нации за сигурността на публицистите. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР