Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кметът

...
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кметът
Коментари Харесай

Вадят и описват всички оригинални архитектурни елементи на Античен форум на Филипопол – Изток и Юг

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и кметът на „ Централен “ Георги Стаменов посетиха обекта „ Античен конгрес на Филипопол – Изток и Юг “ –  археологическата зона, ситуирана между  Централна поща, хотел Тримонциум и бул.

Цар Борис III, с цел да се срещнат на място с дейностите, които се правят сега по изваждането на всички истински архитектурни детайли, които ще бъдат употребявани по плана. Те бяха посрещнати от арх. Венета Петкова и археолога доцент Иво Топалилов от екипа, който завоюва откритата процедура за разработване на сложен план за капиталова самодейност по член 150 Закон за устройство на територията и реализиране на авторски контрол по време на строителството за обект: Античен конгрес на Филипопол – изток и юг. Благоустрояване, консервация, реституция и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. действия, паркинг, част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. действия с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по проекта на ЦГЧ, гр. Пловдив. “ Стойността на процедурата е 58 800,00 с Данък добавена стойност.

През септември предходната година. бе извършено и обществено разискване на пл. Централен, наоколо до обекта, в което участваха арх. Венета Петкова, инж. Тошо Тодоров, реставраторът Аглика Икономова, археологът доцент Иво Топалилов, представители на Община Пловдив и регион Централен.

Идейният план бе направен и импортиран за разглеждане в НИНКН и след неговия обзор в НИНКН, през месец декември заместник-кметът Пламен Панов организира и среща с специалисти на Института. С оглед на направения от тях коментар и по издадените рекомендации сега се работи детайлно, като би трябвало да се извадят всички истински архитектурни детайли, да се снимат в детайли, да се включат в каталога на плана и да се покаже правилно анастелозата и възстановката по плана – кой детайл по какъв начин ще бъде употребен и къде ще бъде ситуиран. С помощта на Оперативна програма „ Паркове и градини “ и сега се прави изрязване на храстите и разчистване на терена. Екипът по плана употребява техника (комбиниран багер) и въжета за покачване на детайлите. Повечето от тях са с тегло от 500 кг. нагоре, а някои доближават и до 2 тона. Елементите се слагат върху дървени скари и след тяхното снимане и разказване, те ще бъдат завити с хидроизолационно, паропропускливо фолио до следващо потребление, консервиране или експониране. Това се отнася най-много за детайлите от мрамор и пясъчник, като задачата е да не се повлияват от атмосферните условия, да не замръзват и да се запазят в този си тип. Елементите са от архитектурната украса от разнообразни интервали на агората. Приблизителният им брой е към 110.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР