Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман осъди в четвъртък оспорването

...
Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман осъди в четвъртък оспорването
Коментари Харесай

Вашингтон оказва натиск върху Европа заради Китай

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман осъди в четвъртък оспорването от страна на Китай на европейската сигурност, стопанска система и полезности, като прикани Европа да помогне на Съединените щати да се опълчват на конкуренцията от страна на Пекин.

" Още преди президентът Си (Цзинпин) и президентът (Владимир) Путин да разгласят партньорството си " без граници " през февруари, КНР (Китайската национална република) насочи предизвикателство към европейската сигурност, европейската стопанска система и европейските полезности ", съобщи Шърман, говорейки пред европейски кореспонденти посредством видеовръзка.

Коментарите на Шърман последваха изказването на държавния секретар Антъни Блинкен, който неотдавна дефинира Пекин като съществена опасност за международния ред, без значение от съветската инвазия в Украйна.

Вашингтон упреква Пекин, че желае да промени международния ред.

В речта си на 25 май Блинкен съобщи, че Вашингтон взе участие в дейна конкуренция с Пекин, с цел да резервира сегашния международен ред.

Администрацията на Байдън приказва за нуждата от оказване на напън върху Китай да играе по разпоредбите, в това число във връзка с разногласията в Южнокитайско море и търговията.

" Въпреки че Пекин може да е на хиляди километри от нас..., дейностите на КНР имат също толкоз огромно значение за бъдещето на Европа ", съобщи Шърман, като приветства актуалното съдействие с Европа, като към момента се стреми да " уеднакви методите ни ".

Тя добави, че " всички ние преглеждаме въпроси, свързани с веригите за доставки ", вследствие на пандемията и войната в Украйна.

" Съединени американски щати не се стремят към спор " с Китай, нито към " отделяне на стопанската система ни от КНР ".

" Не желаеме нова студена война ", сподели тя, „ само че не можем да разчитаме, че Пекин ще промени държанието си "./БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР