Замърсяването на въздуха все още е причина за повече от

...
Замърсяването на въздуха все още е причина за повече от
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха убива 1200 деца годишно в Европа

Замърсяването на въздуха към момента е причина за повече от 1200 преждевременни смъртни случая годишно при деца под 18 години в Европа и усилва риска от хронични болести на по-късен стадий от живота, съобщи Агенцията на Европейски Съюз за околната среда /ЕАОС/.

Въпреки неотдавнашните усъвършенствания, " равнището на главните замърсители на въздуха в доста европейски страни остава настойчиво над нормите на Световната здравна организация " (СЗО), изключително в Централна и Източна Европа и Италия, съобщи ЕАОС след изследване в над 30 страни, в това число 27-те членки на Европейския съюз.

Докладът не обгръща огромните индустриални страни - Русия, Украйна и Обединеното кралство, което допуска, че общият брой на смъртните случаи на континента може да е по-висок.

През ноември предходната година ЕАОС разгласи, че през 2020 година в Европейски Съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция, 238 000 души са умряли прибързано поради замърсен въздух.

Проучването е първото на организацията, което се концентрира особено върху децата.

" Въпреки че броят на преждевременните смъртни случаи в тази възрастова група е невисок спрямо общия брой за европейското население, изчисляван от ЕАОС всяка година, смъртните случаи в ранна възраст съставляват загуба на предстоящ капацитет и са свързани със забележителен риск от хронични болести както в детска възраст, по този начин и на по-късен стадий от живота ", съобщи организацията.

Тя прикани управляващите да се съсредоточат върху подобряването на качеството на въздуха наоколо до учебни заведения и детски градини, както и до спортни уреди и спирки на градския превоз.

" След раждането замърсяването на въздуха усилва риска от редица здравословни проблеми, в това число астма, понижена белодробна функционалност, респираторни инфекции и алергии ", се отбелязва в отчета.

Лошото качество на въздуха може също по този начин " да утежни хронични болести като астма, от която страдат девет % от децата и юношите в Европа ".

Според данните, оповестени през днешния ден, през 2021 година деветдесет и седем % от градското население е било изложено на въздух, който не дава отговор на рекомендациите на СЗО.

Миналата година ЕАОС акцентира, че Европейски Съюз е на път да реализира задачата си за понижаване на преждевременната смъртност с 50 % до 2030 година спрямо 2005 година

В началото на 90-те години на предишния век фините прахови частици са били причина за близо един милион преждевременни смъртни случая годишно в 27-те страни от Европейски Съюз. През 2005 година броят им е намалял до 431 000.

Според СЗО, която упреква замърсяването на въздуха за седем милиона смъртни случая в международен мащаб всяка година, съвсем толкоз, колкото са породени от тютюнопушенето или неприятното хранене, обстановката в Европа наподобява по-добра, в сравнение с в по-голямата част от планетата./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР