Замърсяването на Варненско езеро с отпадни води предизвика прокурорски интерес,

...
Замърсяването на Варненско езеро с отпадни води предизвика прокурорски интерес,
Коментари Харесай

Варненският кмет ще бъде проверяван заради фекалиите в езерото

Замърсяването на Варненско езеро с отпадни води провокира прокурорски интерес, чийто обект са локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда, кметът Иван Портних и ВиК - Варна. Окръжната прокуратура образува две инспекции след самосезиране по изявления, а трета е подхваната и в Районна прокуратура след сигнал на общински консултант. Замърсяването е разследване на аварирал тръбопровод, за който се е знаело най-малко от август. 

Прокурорите ще проверяват " дали са налице задоволително данни за несъблюдение на служебни отговорности от длъжностни лица по отношение на контрола на осъществяването и последващата употреба на подводното оборудване ". " Възложена е инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна. Изискана е информация и заверени преписи от документи от кмета на община Варна и шефа на „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Варна ", се споделя в известие на обвинителната институция от през днешния ден. Тя прецизира: " Съоръжението е било построено по стратегия ИПСА на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор – „ ВиК “ – Варна. Изпълнител е компания „ SFELINOS S.A. – Струма парцели “ ООД, а институцията, виновна за реализацията на плана, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с позволение за прилагане от 6 декември 2011 година Разпоредените инспекции би трябвало да открият каква е повода за скъсването на напорния водопровод, който води отпадните води на двата варненски квартала „ Аспарухово “ и „ Галата “ към канално-помпената станция „ Запад “ ".

Най-вероятно алармиралият консултант е от " Демократична България " (ДБ). По-интересен обаче е фактът, че обединението се усъмни за връзка сред случая и идното удълбочаване на езерото. Демократична България взема мотив от скорошно изказване на регионалния шеф Стоян Пасев във връзка разкопаването на дъното и обществено му насочи въпроси: има ли връзка сред оповестението на повредата и незабавното вложение на 350 млн. лева за дълбочаване; естественото местонахождение на тръбата в обсега на удълбочаването ли е; щеше ли тя да се реалокира поради копаенето, в случай че бе в обикновено положение; преди или след копаенето ще се ремонтира.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР