Зам.-министър коментира наболяла тема, което е обект на много дискусии в

...
Зам.-министър коментира наболяла тема, което е обект на много дискусии в
Коментари Харесай

Пламен Данаилов: Булгаргаз да си изпълнява задълженията, за да не отидем на арбитраж

Зам.-министър разяснява наболяла тематика, което е обект на доста дискусии в обществото през последните месеци. 

" Темата за " Газпром " е извънредно политизирана в българското пространство в последните няколко месеца. Трябва доста да се внимава какво се приказва, тъй като следва да се реши дали ще има арбитражно дело ", съобщи някогашният зам.-енергиен министър Пламен Данаилов в студиото на " Денят ON AIR ".

Той разяснява какви би трябвало да бъдат стъпките ни, с цел да не загубим възможен арбитраж, като сподели, че " Булгаргаз " би трябвало да се пробва да си извършва отговорностите правилно и всеки месец.

" Този метод на заплащане - с банковата гаранция, беше прибавен в договорите на значително страни. Ние нямахме тази алтернатива в нашия контракт, по тази причина плащахме предплатено. Ние с Полша бяхме първите 2 страни, които трябваше да се съобразят с новите условия, които бяха сложени ", сподели Данаилов по въпроса с заплащането в рубли към " Газпром ".

Той счита, че най-важното е да бъде обезпечен газът на търпими цени за идващия отоплителен сезон. Освен това има бизнеси, които не могат да работят без газ.

" Едно от нещата, които би трябвало да се създадат, е, доколкото е допустимо, пазарът да бъде либерализиран. Това е стока, която, в случай че не бъде монополизирана от един държавен снабдител, може да се откри кой да я доставя. Когато има конкуренция, се получава по-добра цена ", безапелационен е гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му на мрачно и на студено няма да стоим на този стадий, само че дълготраен контракт, с изключение на този с Азербайджан, няма. Докато няма други такива контракти, с цел да имаме диверсификация на снабдители и на метода, по който се ценообразува, би трябвало да се мисли и за обезщетения, които да подкрепят хората, а те могат да дойдат от положително финансово ръководство, написа обстоятелства.бг.

" Доброто финансово ръководство допуска, че когато приходите не ти стигат, можеш да свиеш някой от разноските. Тук едно от най-важните неща е да се създадат тези финансови разноски. Все още ситуацията не е толкоз безнадеждно и необратимо, само че в случай че не се вземат незабавни ограничения, за жалост, това което ни се предлага, е влизане в серпантина ", уточни Данаилов.

Той изясни, че ясно болшинство не е имало в актуализацията на бюджета и са се получили популистки решения, които костват доста.

" Служебният кабинет може единствено да предложи повишение на налозите. Би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да не се стигне до това. Условията на растеж на нашата стопанска система могат да се случат единствено посредством вложения ", показа гостът.

Той заключи, че не са ни отговорни политиците, а политическата система, по тази причина Има Такъв Народ се е оповестила за референдум за президентска република. Според него политическата ни система сега не води до позитивните резултати да живеем по-добре.

" Тогава ще има същинско разделяне на управляващите и доста добър надзор. Парламентът няма да бъде гумен щемпел на министър-председателя, ще се реализира същински надзор върху определеното държавно управление, тъй като те ще бъдат мажоритарно определени ", счита Данаилов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР