Залата на Народно читалище Свети Климент Охридски 1858г в Стара

...
Залата на Народно читалище Свети Климент Охридски 1858г в Стара
Коментари Харесай

Препълнена зала посрещна доц. Валентин Вацев, Зорница Илиева и екипа на движение Ляв Поглед в Стара Загора /Снимки/

Залата на Народно читалище " Свети Климент Охридски 1858г " " в Стара Загора се оказа тясна, с цел да побере искащите да се срещнат с доцент Валентин Вацев, Зорница Илиева, доктор Румен Петков, Валентин Кардамски, Симеон Миланов и Борис Иванов от Движение " Ляв Поглед ".

Тази среща беше следващата от многочислените обиколки на придвижването и редакцията на уеб страницата " ", които вършат в страната, запознавайки обществеността с настоящата геополитическа конюнктура, както и с политическата обстановка в България.



Срещата откри господин Трифон Митев, давайки думата на доктор Румен Петков - основен редактор на уеб страницата " " и съпредседател на Движение " Ляв Поглед " да показа гостите и да запознае присъстващите с задачите на тези срещи.



Вацев: Украйна е боен лагер, наблъскан с оръжие, въодушевен с ненавист към Русия, с която да води война непременно

„ Ключовата дума през днешния ден в света е „ война “. В моите млади години имаше постоянно някаква военна обстановка, дали в Нигерия или Афганистан. Но Война с основна писмен знак човечеството не е виждало от 1945 година. Допреди година обществото в Русия се занимаваше с казуса за трансфер на властта. И го назоваха – проблем 2024 година, когато се очакваше да се промени дълбинната формула на властта в страната. Ставаше дума за казуса на по този начин наречената Съюзна страна – на руснаци, беларуси и в случай че е допустимо на украинци. “ Това сподели пред старозагорци геополитическия анализатор доцент Валентин Вацев.  По думите му, към този момент е пределно ясно, че Украйна няма да взе участие в каквато и да е съюзна страна, тъй като е в друга геополитическа траектория. „ Миналата година се появи тематика в съветското общество за ново Ялтенско съглашение. Мечтателите си представяха, че вместо Сталин, Чърчил и Рузвелт в Ялта ще седнат американският президент, европейски началник – бюрократ и Путин, които на една маса да се схванат и да поделят света. Идеята за сходна делба на света по кротичък път в съветското общество изчезна от медиите през октомври предходната година. След това се появи проблематиката, дефинирана от Путин, че ние (руснаците) към този момент по този начин не можем да живеем под опасност за националната сигурност. Откъде идваше концепцията му? От разбирането му, че в Украйна се построява не просто враждебна на Русия страна, а страна по формулата анти-Русия. Днес Украйна е анти-Русия и нищо повече “, безапелационен беше Вацев. „ Украйна е боен лагер, наблъскан с оръжие, въодушевен с ненавист към Русия и въодушевен от концепцията, че против нея би трябвало да се води война непременно . “

Доц. Валентин Вацев  добави, че светът е на ръба на нуклеарна война.  „ Това следва да стане – нуклеарна борба. То в действителност става. Говори се за възможна приложимост на тактическо нуклеарно оръжие, което въпреки всичко е нуклеарно оръжие. “

„ Съединени американски щати ще преживеят своята терминална рецесия, след която страната няма да е същата към 2030 година /плюс, минус две-три години/. Дотогава Америка ще води война с целия свят и основно със себе си. Противоречията ва Съединени американски щати са стигнали до неотстъпчивост и противоречие сред мен и съседа ми, който е демократ, а аз републиканец “, добави доцент Валентин Вацев.



Зорница Илиева: Амбициите на Ердоган са – Турция да е измежду първите 10 страни в света

„ Турция се намира в доста комплициран интервал с извънредно умел и упорит водач. От 20 години Ердоган е отпред на страната. Амбициите му са същите, както при започване на кариерата му, когато беше кмет на Истанбул. През 2023 година има основни избори – парламентарни и президентски. След 20 години на ръководство на партията му и негово водачество има амортизиране. И икономическото развиване на страната основава алтернатива по какъв начин да бъдат извоювани изборите.

Догодина е 100-годишнината от основаването на турската република и евентуално ще бъде и начало на предизборната акция, за привличане на гласоподаватели “. Това сподели пред старозгорци геополитическият анализатор и журналист  Зорница Илиева.  Според нея упоритостите на Ердоган са страната да е измежду първите 10 в света за идващите години. Тя описа за една от последните речи на турския президент, в която той за първи път приказва за помиряване в турското общество, че дружно всички да реализират триумфите, които ще градят дружно .



Симеон Миланов: В стратегическия триъгълник на Великите сили – Русия, Съединени американски щати и Китай, Европа липсва

В стратегическия триъгълник на Великите сили – Русия, Съединени американски щати и Китай, Европа липсва, тъй като в последните години се трансформира в крило на Демократическата партия на Съединени американски щати, с помощта на елитите си, които са не на място в историческата обстановка. Днес Европа е изправена пред невиждана икономическа и енергийна рецесия “ , сподели водещият в Поглед ТВ Симеон Миланов. „ Редица европейски страни имат проблем с мощността на сигнала на интернета, тъй като понижава мощността на панелите, защото няма сила. Това се дължи преди всичко на отхвърли на Европа от евтиния съветски газ и нефт.  Този на ниска цена газ от 70-е години насам подхранва европейския стопански и промишлен напредък. На второ място, се дължи на недалновидната политика на европейските елити, които през последните 10-15 години заемат позиции на по този начин наречената зелена идеология, поради която огромна част от Европа се отхвърли от атомната - най-чиста и евтина сила. Германия се отхвърли и от въглищната сила, а в този момент Зелените желаят да се откажат и отоплението на дърва “, добави Миланов. Той засегна и тематиката, че европейски индустриални клъстъри се изнасят в Америка, като от там източват и стотици хиляди експерти от Европа.



Борис Иванов: Има опция на неолибералния модел – лява!

„ През последните години се наложи в обществото чувството за безалтернативност на неолибералния модел. Но такава опция има най-малко от средата на 19 век и това е лявата опция. В днешно време тя загуби своя проведен темперамент, да притегля хората на своя страна.  Няма партия, която да е учредителен еквивалент на схващането на опция на неолиберализма, да дава решения, които да са насочени от висотата на една публично значима цел. В този смисъл левите партии, под неолибералния напън и на слабостта на политиците си, изгубиха посоката си. Това докара до комплициране и вреди на обществото. “ Това сподели пред старозагорци юристът Борислав Иванов. Той беше безапелационен, че днешните политици показват ярка безкритичност на това, което се желае от тях извън и това води до чувство на безизходност в обществото.

„ Чували сте, че няма ляво и дясно в политиката. Или че с десни политики ще се реализиран леви цели. Това не е правилно.  Има и ляво, и дясно, и в здравословните взаимоотношения могат да се родят най-хубавите решения “, сподели Иванов.  „ Лявата ни партия демонстрира горделивост пред хората със свръх напредък в индустриалния ни бранш, който бил и най-голям в Европа. Но в това няма нищо ляво, тъй като никаква част от него не доближи до хората с цел да повлияе позитивно на живота им. Това са едни числа, зад които стоят съответни пари - отишли в банковите сметки на корпоративните играчи. Тъй като това е приносен детайл към корпорациите, значи е дясна политика. У нас не се и разисква разчупване на данъчния модел “, добави Борис Иванов. Той уточни и редица други, показани за леви политики от страна на Българска социалистическа партия, които обаче всъщност са десни.



Валентин Кардамски: Българите изпитват омерзение от всички партии

„ Цялото българско общество изпитва омерзение от партиите. Нито левите хора намират за кого да гласоподават, нито болшинството от десните има за кого да дадат гласа си. Причината е, че нито Българска социалистическа партия е лява партия, нито ГЕРБ, Демократична България и Политическа партия са десни партии “, сподели пред старозагорци водещият в Поглед ТВ Валентин Кардамски. Той разви тезата на геополитическия анализатор доцент Валентин Вацев, че следва промяна на политическите елити доста скоро и добави, че измененията в България по остарял бит ще бъдат предизвикани извън.

Собственикът и основен редактор на уеб страницата " Поглед инфо " и съпредседател на Движение " Ляв Поглед " доктор Румен Петков обърна внимание, че задачата на придвижването е да осведоми жителите за най-наболелите и настоящи вътрешнополитическите и геополитическите процеси.  Той даде опция да бъдат задавани въпроси към участниците.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА:













Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР