Залагането на средства от 32,7 млн. лева в три бюджетни

...
Залагането на средства от 32,7 млн. лева в три бюджетни
Коментари Харесай

Разплита ли се възелът за стадионите с 32,7 млн. лева и какво следва за Колежа и Лаута?

Залагането на средства от 32,7 млн. лв. в три бюджетни години за довършването на стадионите „ Христо Ботев ” и „ Локомотив ”  потушиха напрежението измежду почитателите, които бяха окупирали локалния парламент.
Прочетете още
Въпреки рецензиите към дейностите на Община Пловдив и компанията реализатор ПИМК по построяването на Колежа, предлагането събра 46 гласа „ За ” и единствено един срещу в лицето на самостоятелният консултант Костадин Гаров.

Приетото решение бе напълно поправено в залата на Общинския съвет, както TrafficNews писа, то пристигна от ГЕРБ и е за 16,3 млн. лв. за двата отбора за 2023, 2024 и 2025 година. За Лаута отпущането на средствата е едвам в един абзац и той -  „ за действия по изцяло създаване и такива, свързани с възстановяване на свързаността, достъпността, употребата и действието на Лаута ”.

Това значи, че Локото може да изразходва средствата, както по остарялата поръчка за трите трибуни, по този начин и по новата, която е за централната естрада и отвесната планировка.

Предложението за Колежа от Йордан Илиев от ГЕРБ обаче е за одит и сериозен надзор  на строителството.  Общинският съвет Пловдив ще сформира комисия за проучване на качеството на изпълнените досега строително-монтажни работи на стадиона. Тя ще включва по един представител на групите в локалния парламент, строителен контрол на обекта, авторски контрол на обекта, по един представител на КАБ, КИИП, КСБ, външни специалисти и представители на Сдружение " ПФК Ботев “.

Представителят на почитателите на Ботев Пловдив Борис Гиздаков съобщи, че е задоволен от решението, защото и специалисти, и почитатели, ще могат да управляват какво се случва на Колежа.

„ С това решение  се вкарва верен софтуерен порядък и строителят да не си избира по кое време, къде какво да прави ”,заяви Гиздаков.

Така комисията, която ще стане непрекъсната, ще следи за актове и протоколи по време на строителството, нововъзникнали строително-монтажни работи и тяхното ценообразуване, индексации, както и при сформиране на възлагателни писма.

Константин Георгиев предложи спомагателните средства да се провиснал на изпълнителя тогава, която се приключи стадий 1, който да включва четири трибуни с цяла козирка. То бе признато от кмета Здравко Димитров, а също и настояването на Демократична България и Българска социалистическа партия Община Пловдив да търси целево финансиране от републиканския бюджет.

Решението през днешния ден обаче не значи автоматизирано разпределяне на средствата.Те би трябвало да бъдат заложени в бюджета на Община Пловдив, когато се гласоподава той. Същото важи и за идващите две бюджетни години.

Другото изискване е, че парите няма да стигнат за цялостното дотъкмяване на стадион „ Христо Ботев ”. Въпреки че публичната поръчка е за 53 млн. лв., колкото действително ще са отпуснатите средства, кметът Здравко Димитров съобщи, че след индексацията тази сума ще стане 59 млн. лв..

Все още не са подготвени и КСС-тата за бранш „ А ” на Лаута, както и отвесната планировка. Към момента не е ясно и какъв брой ще е индексацията по контракта с „ Рудин ”. Така може да се окаже, че и тези средства няма да стигнат за двата стадиона.

В същото време в идващите три години Община Пловдив ще би трябвало да заделя по 10 млн. лв. от финансовите разноски.  Кметът призна, че с това решение доста планове ще бъдат забавени, а други напряко замразени, като занапред ще се взема решение кои да са те.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР