Законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата

...
Законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата
Коментари Харесай

Иван Гешев за показния арест на Десислава Иванчева: Лош късмет

Законовите текстове са причина за многочасовия обществен арест на кметицата на „ Младост” Десислава Иванчева, а нищо от казаното от нея и юристите й във връзка неуредици при спецакцията не дава отговор на истината. Това съобщи в студиото на „ Тази сутрин” ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Той изясни, че по закон при осъществяването на претършуване, то се прави единствено в наличието на лицето, което употребява обекта, в тази ситуация – служебният автомобил на Иванчева, който беше спрян от полицията и 5-6 часа остана дружно с Иванчева и нейната заместничка пред Спортната палата. Пред погледите на хиляди жители и в директния ефир на малките екрани.

„ Това е неприятен шанс – неприятен шанс за нас, проверяващите, и ние имаме фамилии, никой от нас не желае да стои пред цяла България и да прави тези дейности. Това е стрес и за обвинените и фамилиите им. Не сме отговорни, че госпожата, заместникът й и медиатора взеха решение да се срещнат в центъра на София, да извикат изнуденото лице, да вземат парите, да си ги разхвърлят в едно кафе и по-късно да тръгнат по този маршрут”, съобщи Гешев.

По думите му не е имало по какъв начин да се поеме риска със с 70 000 евро, които не са благосъстоятелност на проверяващите и по тази причина се е работило при първия вероятен миг.

Иванчева, а и адв. Ирен Славова през последните дни обявиха, че има доста разминавания в тиражираната от държавното обвиняване версия – че кметицата е „ светнала” единствено в тази част на ръката си, която е била в контакт с протоколите при ареста, че незабавно са били извадени от багажника белязаните пари, че те са били изтеглени от изнудвания доста по-рано и така нататък

„ Обвиняемите в България могат да приказват безусловно всичко, в това число и да лъжат. Не носят наказателна отговорност. Работата на юристите е да поддържат защитните версии на обвиняемите”, отговори им задочно Гешев.

По думите му претърсването е почнало от предна лява врата с цялостно разказване на всичко открито и два след час-час и половина парите са били открити в багажника. По ръцете и телата на арестуваните били открити следи от веществото, с което е маркирана сумата. Също и по елементи на колата, употребявани от Иванчева, до момента в който карала. Гешев призна, че знае всичко това от сътрудниците си и не е чел обширно документите.

По отношение на придвижването на подкупа, обвинителят уточни, че е имало „ пазарлък” от средата на март и 70-те хиляди евро са били поискани от предприемача Александър Ваклин преди да му бъде направена „ отстъпка” и за останалите му обекти в „ Младост”.

В отговор на въпроса дали тук в действителност няма провокация към рушвет, Иван Гешев дефинира това като „ стар за мен институт, който пречи на битката с корупцията”: „ Ние оправдаваме някой, който принудително е взел – тогава е въпросът: Защо взе?” Той добави, че в тази ситуация няма по какъв начин да има провокация от изнудвано лице.

Парите на Ваклин в този момент са блокирани като материално доказателство по делото. „ Този човек, като се изключи че страда от административния произвол и обикаля всички медии, с цел да се отбрани и да отбрани страната, вместо страната да го отбрани, се постанова да търпи и други неподходящи последици. Аз съм сигурен, че ще има и други неподходящи последствия”, разяснява Гешев, само че не сподели какво има поради.

Той на няколко пъти означи, че дава може би прекомерна гласност на обстоятелства от досъдебното произвеждане, само че, в това време съобщи и нещо „ неофициално” още веднъж против дейностите на общината в „ Младост”: „ Има огромен вложител клас А, импровизирано от тази компания излизаха сигнали, че се действа по този метод (с корупционен напън – б.р.). В един миг притежателят, който е чужденец, е решил, че няма да се алармира на правоохранителните органи”.

И, въпреки всичко, позорен ли беше карцерът на Десислава Иванчева? „ Не считам, че е унизително, ние спазихме закона. За мен унизително е да изнудваш вложители, да не си изпълняваш служебните отговорности и да те няма в работния ден, който ти е приемен ден, унизително е за нещо, което си задължен да направиш – една пощенска услуга, да очакваш някой да те почерпи. Унизително е тези пари да не влизат в поправки, асфалт, обществени действия и пенсии”.

Иначе, още при започване на изявлението прокурор Иван Гешев акцентира, че всеки е почтен до доказване на противното.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР