Законова вратичка с ателиета е позволила недопустима близост на две

...
Коментари Харесай

В градската строителна джунгла

Законова малка врата с ателиета е разрешила неприемлива непосредственост на две нови огромни здания в София.
От началото на тази година опцията е отстранена, само че пострадалите от разрушената градска среда купувачи няма какво да трансформират.
Възможността за нежилищни здания с прикрити жилища в тях основава архитектурни парадокси в София.
Оригиналната фотография от фейсбук страницата " Архитектурни извращения "
Една фотография с дрон от бул. " Черни връх " 190 в София, качена на фейсбук страницата " Архитектурни извращения ", от месеци вълнува обществените мрежи. На фрагмента се вижда (от ляво надясно) по какъв начин висока постройка в градеж е в немислима непосредственост с блок на половина на нейната височина, а различен подобен блок на собствен ред препречва слънцето на двуетажна къщурка, върху чийто покрив оптимистично са конфигурирани слънчеви панели. Гледката е типична по-скоро за Китай и други азиатски ширини, където милиарди хора се борят за място в огромните градове, в сравнение с за приблизително огромен европейски град с сякаш подредени правила. Проверка на обстоятелствата демонстрира, че постройките са законни, а във времето са издигнати по ред от дясно наляво. Действието се развива в един от " динамичните нови квартали " на София (както го показват брокерите) - " Кръстова вада ", където строителството бумти. Вероятно поради това там по-ярко изплуват минусите в градоустройственото законодателство в България, което очевидно се нуждае от промени. И потвърждава, че когато оставиш малки врати в закона и го съчетаеш с нехайни управници и пробивни строители, всички губят.
Разстоянието сред постройките е 6 кв. м Фотограф: Надежда Чипева Първият - пръв по право?
За купувачите на жилища в седеметажната постройка Б на удачно наречения " Витоша вю " гледката към планината несъмнено е била фактор наред с другите достолепия на комплекса. По информация на вложителя жилищата са продадени още на зелено. Строителното позволение за постройката е от февруари 2017 година Гледката не е съумяла да радва дълго жителите. Почти по времето, когато постройката е въведена в употреба - при започване на 2019 година, на шест метра от балконите й в посока Витоша стартира да се издига силуетът на 15-етажната постройка " Естера " - една от най-високите по Южната дъга на Околовръстния път. Разрешението й за градеж е от април 2018 година Тя планува три етажа офиси и дванадесет етажа жилища.
Картата от 2015-2016 година, която демонстрира, че пред постройка Б ще има и други постройки
" Никога не сме крили от купувачите, че терените южно от постройка Б не са наши и върху тях са планувани градежи ", споделя Михаил Чобанов, един от двамата вложители във " Витоша вю ", който към този момент е построил над 2000 жилища и къщи в страната. В удостоверение демонстрира осведомителна брошура на Bulgarian Properties с карта на региона от 2015-2016 година На нея пред тогава бъдещата постройка Б са обрисувани две други бъдещи успоредни постройки. Отделен е въпросът, че жителите в този момент по-скоро си спомнят градинката с детска площадка и барбекю, изобразени на същата карта пред прилежащата постройка А. " В началото на 2018 година, към година откакто взехме строително позволение и постройката ни беше съвсем подготвена, градоустройството южно от нас беше променено. Двата парцела бяха обединени, за тях бяха направени нов Подробен устройствен план и нова виза за планиране с разнообразни индикатори и височини. Така постройката стана една - по-масивна и висока от разрешеното досега. А ние се оказахме без виновност отговорни ", споделя Чобанов.
Сграда " Естера " е една от най-високите по южната дъга към " Околовръстното "
Версията на Баки Бедел, притежател на сдружението " Естера 2018 ", което е вложител в едноименната постройка, е противоположна. За него планът " Естера " предхожда този на " Витоша вю ", само че това не се удостоверява от формалните документи. Твърди, че и градоустройството е променяно от съседите му. Преместили са улицата, която по план е трябвало да минава сред двата блока, вътре в комплекса им, " с цел да може да вършат повече блокчета ". Потвърждава, че при първата копка на " Естера " при започване на 2019 година постройка Б към този момент е съществувала. На този стадий обаче нямало по какъв начин да изместят тяхната, тъй като към този момент са имали план и издадено позволение. Купили са ги подготвени от предходния притежател, който се е отказал да строи. Справка в архивите на НАГ демонстрира, че разрешението за постройката е издадено на " АТ Инженеринг 2000 " - компания на Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България.

" Нямам никаква виновност за нищо ", споделя в този момент Бедел. Себе си разказва като човек с опит в пътно и високо строителство, в поддръжката на уличната мрежа в София. В момента строи и в Студентски град. Има бизнес в логистиката.
Гледка от " Витоша вю " Капитал - брой 15 Съпротива от жителите на постройка Б
" Естера " е постройка клас А - " комфортна и изискана, строена с мисъл за всеки подробност ", се споделя в рекламата й. За жителите в постройка Б на " Витоша вю " обаче тя не е друго с изключение на заричане в дълготраен проект за панорама към " кюлотите на съседите " (цитатът е от обществените мрежи). А в кратковременен - към майсторите и строителното скеле, което в допълнение свива дистанцията до неуместните четири метра.

" Слънце влиза, само че до към 11 часа заран ", изяснява гражданин на постройката, в която има 38 жилището и 18 гаража. " Нагъсто ще сме като в кол-център ". Разказва, че е тръгнал да написа тъжби до институциите преди месеци, след един ураганен вятър, при който от скелето хвръкнали дъски и нанесли вреди на някои жилища. Прикипяло му от натрапената непосредственост, само че регистрира, че вложителите на " Естера " са показали човещина - сменили скелето с преносимо и дали обещание да поправят вредите за своя сметка.

Твърди се, че в разнообразни интервали и други поданици на блока са опитвали да провеждат опозиция против прекомерно близкия градеж, наемали юристи, само че без особени резултати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР