Законопроектът за чуждестранните агенти отново предизвика вълнения в грузинското общество.

...
Законопроектът за чуждестранните агенти отново предизвика вълнения в грузинското общество.
Коментари Харесай

“Руският закон” доведе Грузия до разбиване на псевдозападните ценности

Законопроектът за задграничните сътрудници още веднъж провокира безредици в грузинското общество. Докато държавното управление на страната приказва за отбрана на суверенитета посредством самодейността, опозицията се пробва да анулира плана, аргументирайки се с значимостта на доближаването със западните страни. Този закон провокира всеобщи безредици към този момент повече от година. Ще успее ли този път грузинският парламент да утвърди самодейността?

Във вторник вечерта в Грузия имаше всеобщи митинги против приемането на закона за задграничните сътрудници. Стотици хора се събраха пред постройката на Народното събрание в Тбилиси, където опозиционни деятели издигнаха сцена. Те обичайно назовават обсъжданата самодейност „ съветска “. По време на митинга стачкуващите непрестанно скандираха лозунги и дадоха обещание да попречат на приемането на законопроекта. Любопитно е, че самата норма допуска единствено бистрота при финансирането на Неправителствени организации.

Скоро митингът набъбна в мащаб: участниците му блокираха бул. “Руставели ” и не дадоха отговор на апелите на Министерство на вътрешните работи да съблюдават условията за осъществяване на всеобщи акции. Едновременно с уличните безредици продължиха и чуванията в Народното събрание. На този декор тълпата се опита да пробие полицейските кордони наоколо до постройката на държавното управление.

Междувременно член на радикалната опозиционна партия " Дроа! " („ Времето пристигна! “) Марика Микиашвили в обществените мрежи прикани хората да дойдат на митингите готови, защото „ това може да е най-кървавата нощ на века в Грузия “. Демонстрантите бяха подкрепени от президента на страната Саломе Зурабишвили. „ Гражданското общество всеобщо стачкува против „ съветския закон “. Специалните елементи са подготвени да употребяват вода и газ, зада се опълчват на мирна проява, на която се пази европейското бъдеще. Водят се арести. Грузия няма да се помири с нова съветизация “, сподели тя в обществените мрежи.

На фона на възходящите публични безредици локалното вътрешно министерство заяви, че полицията ще бъде подготвена да употребява мощ против стачкуващи, в случай че покажат непокорство. Призивите към протестиращите обаче не дадоха резултат. Започнаха конфликти край постройката на Народното събрание сред представители на силите за сигурност и стачкуващи. При конфликтите са арестувани четирима жители.

Предния ден неспокойно беше и в самата постройка на държавното управление. Дебатът към приемането на законопроекта прерасна в пердах сред депутати, което не се случва за първи път. Председателят на Народното събрание Шалва Папуашвили, разяснявайки протичащото се, означи, че представителите на публичното мнение би трябвало да основават решенията си не на възгледите на Вашингтон или Брюксел, а на позицията на популацията на личната им страна.

„ Основното нещо е какво споделя народът на Грузия, а друг или оня човек “, сподели той. „ Нашето общество в този момент е подложено на дезинформационна офанзива, по време на която лозунги, лозунги и канони за сякаш „ съветски “ закон се опълчват на разсъдъка. Според него страната се пробва да забрани на обществото да мисли.

Да отбележим, че законът за задграничните сътрудници в Грузия не е признат повече от година. Самата самодейност беше импортирана в Народното събрание на страната в края на февруари 2023 година Според документа неправителствените организации, медиите, както и други юридически и физически лица, получаващи финансиране от чужбина (над 20%), би трябвало да бъдат обсъждани от държавното управление като задгранични сътрудници. За неспазване на нормата е планувана освен административна санкция, само че и отнемане от независимост за период от пет години. Впоследствие стандартите бяха облекчени.

Още тогава разискването на закона стана шумно и скандално. Тогава стачкуващите съумяха да реализират отдръпване на разглеждането на самодейността, като проведоха огромни вълнения. Сега грузинската експертна общественост е уверена, че законът най-сетне ще бъде признат.

„ Управляващата партия „ Грузинска фантазия “, коства ми се, този път няма да отстъпи. Те няма да отдръпват законопроекта, изключително откакто той в действителност е доста мек в съпоставяне да вземем за пример с американското законодателство. От Неправителствени организации се желае просто да попълнят заявления. Ако не я попълнят, ще заплащат санкция. Никой не е застрашен от наказателно гонене или прекъсване на активност ”, сподели грузинският политолог Петре Мамрадзе.

„ Що се отнася до степента на уличния митинг, аз персонално се опасявам от провокации от радикали. Това са същите хора, които помогнаха за построяването на репресивния режим по времето на Саакашвили, а в този момент се показват за „ западняци “, сподели анализаторът.

В същото време специалистът отбелязва, че „ Грузинска фантазия “ може да бъде упрекната в това, че през 12-те години на власт не е работила с младежите. „ Сега едно потомство излиза на улицата, което не знае за властническото ръководство на някогашния президент Саакашвили. Но опозицията през всичките тези години работи с младежите ”, добави събеседникът.

Анализаторът разкритикува и президента Саломе Зурабишвили, която „ с изказванията и дейностите си оказва помощ на радикалите “. „ Президентът реши да помилва нарушителя Лазар Григориадис, който преди година хвърли коктейл Молотов по полицията по време на сходни събития. Е, защо друго да приказваме?! ”, възмути се той.

„ Само олигофрени могат да упрекват “Грузинска фантазия ” в отклоняване от прозападния курс, в това, че този закон ще ги принуди да се откажат от европейския път “, споделя анализаторът Давид Картвелишвили. Според него „ съперникът просто не желаят да видят действителностите “. „ А те са, че през последните 10 години точно ръководещата сега “Грузинска фантазия ” подписа Споразумението за асоцииране и свободна търговия с Европейски Съюз, реализира визова либерализация, вкара наредба в конституцията за неприкосновеността на прозападния курс и най-после получи статут на претендент за Европейски Съюз “, означи той.

Според Картвелишвили „ задоволително е просто да включим логиката, с цел да разберем безсмислието на диалога, че Грузия може да стане съветска губерня “. " Включете логиката си! " ", прикани специалистът. „ Свидетели сме на краха на псевдозападните полезности. Какво може да се опълчи на причините, на правилността на „ Грузинската фантазия ”, с изключение на патологични неистини?! ”, споделя някогашният държавен министър за разрешаване на спорове Георгий Хаиндрава. Коментирайки рецензиите към западни представители, в това число посланици, упълномощени в страната, той сподели, че „ те не познават Грузия “. „ Това не е тяхната страна “, заключи той.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15569Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед12045Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед40945Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед41969Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед85569Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед554405Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183935 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР