Законопроектът, който създава механизъм за разследване на главния прокурор, не

...
Законопроектът, който създава механизъм за разследване на главния прокурор, не
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Законопроектът за разследване на главния прокурор не бива да се приема прибързано

Законопроектът, който основава механизъм за следствие на основния прокурор, не трябва да се приема преждевременно в последните дни на Народното събрание (НС), с цел да не се окаже противоконституционен. Това съобщи на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в Ямбол заместник-председателят на Българска социалистическа партия и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин.

„ Има потребност от съществено осмисляне сред първо и второ четене, съгласно специалистите, в това число и нашите адвокати. Има някои детайли в него, които са на ръба на противоконституционността и би трябвало доста деликатно да бъдат прегледани. Може да се случи следното – преждевременно да се одобри, да докладваме, че всичко е наред, след което законопроектът да бъде оспорен пред Конституционния съд и да се окаже, че нищо не сме свършили “, сподели Вигенин.

По думите му рационалният метод е идващото постоянно Народно заседание да се заеме с този законопроект в първите дни на своята работа. Българска социалистическа партия поддържа законопроекта и ще продължи дейната си работа до окончателното му приемане, посочи той.

Вигенин уточни още, че Българска социалистическа партия ще упорства преди разпускането на 48-ото Народно събрание то да одобри дефинитивно измененията в Кодекса на труда, предвиждащи увеличение на минималната работна заплата на 850 лв.. По думите му това е изключително значимо, защото не е известно дали и по кое време ще може да се образува ново държавно управление след идните избори.

„ Може да се окаже, че постоянен бюджет за 2023 година няма да има още половин година. Това значи, че нашето предложение за минималната работна заплата става още по-актуално. За да подсигуряваме, че хората с ниски приходи ще могат най-малко отчасти да посрещнат идващите месеци “, добави той.

Той дефинира като „ конспирация “ говоренето за възможна промяна на водача на Българска социалистическа партия на идния конгрес на партията. Според устава, това не може да стане на конгреса, а промени в самия правилник е невероятно да влязат в действие незабавно, акцентира Вигенин.

„ При едни неразумни дейности, каквито не чакам, може да се окаже, че Българска социалистическа партия няма да може да записва листите си за присъединяване в идните избори, защото те би трябвало да бъдат подписани от законен ръководител “, разяснява още той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР