Законодателните реформи в сектора на автомобилния транспорт са били обсъдени

...
Законодателните реформи в сектора на автомобилния транспорт са били обсъдени
Коментари Харесай

Виолета Булц: Европа се нуждае от ясни правила за автомобилния транспорт

Законодателните промени в бранша на автомобилния превоз са били разисквани на среща от европейския комисар по въпросите на превоза Виолета Булц и транспортните министри на България, Унгария, Литва и Полша.

Утре за Брюксел отпътуват 360 български превозвачи, които провеждат митинг против дискриминационни съгласно тях текстове в готвените нови регулации, известни като Мобилен пакет 1.

„ Европа се нуждае от ясни правила в бранша на автомобилния превоз. Запазването на статуквото е невероятно “, съобщи след срещата комисарят, представена от пресцентъра на Еврокомисията.

„ Ако не бъде открито уместно решение, ще бъдем изправени пред голям брой некоординирани национални условия. Това би довело до разпокъсване на вътрешния пазар, неустановеност, по-високи разноски и намаление на конкурентоспособността на Европейски Съюз “, добави Виолета Булц.

Комисията показа през май 2017 година няколко значими законодателни промени в границите на пакета за подвижността. Според Брюксел тези ограничения ще донесат осезаеми изгоди както за водачите, по този начин и за операторите, в това число равнопоставеност — всички превозвачи ще работят при идентични условия.

Според известието вследствие на тези ограничения ще се подобрят също по този начин изискванията на труд на водачите и ще може да се потърси излаз от казуса, обвързван с дефицита на водачи, който визира цялата европейска индустрия.

Комисията акцентира, че политическото съглашение, реализирано от транспортните министри на 3 декември 2018 година, е значима стъпка в този развой. И приканва Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз да стартират работа по законодателните оферти във допустимо най-кратък период.

Очаква се към пътуващите от София за Брюксел представители на автомобилния бранш на следващия ден да се причислят още над 100 български превозвачи и съидейници, живеещи в региона на белгийската столица или пътуващи със личен транспорт.

Към българските протестиращи се чака да се причислят и към 260 техни румънски сътрудници, сочи известие на Съюза на интернационалните превозвачи, представено от Българска телеграфна агенция.

Протестът е разгласен като " Международен митинг на превозвачите против Мобилен пакет 1 ".

В протестните дейности ще се включат и 10 камиона.

Според транспортните компании с измененията се вкарват двойни стандарти в Европейски Съюз, които биха довели до очистване на българския транспортен бранш посредством ограничение на конкуренцията, кражба на водачи и отприщване на мигрантска вълна.

Сред главните претенции на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до страната на регистрация на компанията, както и възбраната за превозване на 45-часовата отмора на водачите в кабината на камионите.

Сред значимите претенции е водачите да бъдат извадени от Общата разпоредба за командироване на служащи в чужбина, защото техният труд е друг от този на всички останали командировани служащи.

Готвените рестрикции засягат най-вече страните от периферията на Европейски Съюз, като България заради географското си състояние е най-потърпевша. Към митинга се причисляват румънски превозвачи, както и представители на полски, маджарски, литовски професионални сдружения, които поддържат настояванията.

Протестите са мирни и не плануват затваряне на пътни артерии и блокади, акцентират от Съюза на интернационалните превозвачи.

Очаква се превозвачите да бъдат подкрепени от министъра на превоза Росен Желязков.

Междувременно той заяви пред български публицисти в Брюксел, че на следващия ден ще участва на съвещанието на комисията на Европейския парламент, където ще бъдат разисквани оферти за смяна на разпоредбите в интернационалните пътни транспорти, съобщи Българска телеграфна агенция.

За митинга на превозвачите той посочи, че задачата не е да се окаже напън или да се покаже мощност. Ако това беше задачата, можем да съберем доста повече хора от тези, които ще участват на следващия ден, разясни Желязков. Целта е да покажем, че периферните страни, а и страни като Португалия, Ирландия и Малта, сме обединени против направените оферти, добави той.

По неговите думи предлагането за връщане на транспортното средство и на водача в страната на генезис е дискриминационно. Министърът настоя, до момента в който се изградят подобаващи паркинги за почивката на водачите, водачите да си почиват в кабината на камиона, където само има положителни условия. Той добави, че на днешната си среща с еврокомисаря Виолета Булц е получил увещание, че Европейска комисия ще финансира построяването на нужните охраняеми и комфортни за отмора паркинги в Европейски Съюз.

Настояваме, до момента в който това не се случи, да няма възбрана за прилагане на седмичната отмора в кабината на камионите, съобщи министърът. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР