Законодателите в Шри Ланка се събраха днес, за да започнат

...
Законодателите в Шри Ланка се събраха днес, за да започнат
Коментари Харесай

В Шри Ланка започнаха избор на нов лидер

Законодателите в Шри Ланка се събраха през днешния ден, с цел да стартират избора на нов водач, който да приключи мандата на избягалия в чужбина и подал оставка доскорошен държавен глава, съобщи Асошиейтед прес.

През вчерашния ден министър председателят на Шри Ланка постави клетва като краткотраен президент до момента в който Народното събрание избере правоприемник на Готабая Раджапакса, чийто мандат изтича през 2024 година

Председателят на Народното събрание Махинда Япа Абейвардана даде обещание бърз и транспарантен политически развой, който би трябвало да завърши в границите на една седмица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новият президент може да назначи нов министър-председател, който по-късно ще би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

Генералният секретар на Народното събрание Дамика Дасанаяке сподели по време на късото днешно съвещание, че номинациите за избор на нов президент ще бъдат оповестени във вторник и в случай че претендентите са повече от един, депутатите ще гласоподават в сряда.

Дасанаяке прочете пред депутатите и писмото, с което Готабая афишира оставката си. В него досегашният водач споделя, че се отдръпва след настоятелни претенции на народа на Шри Ланка и на ръководителите на политическите партии. Той показва, че икономическата рецесия е била надвиснала още с встъпването му в служба през 2019 година и се е задълбочила поради честите локдауни по време на пандемията от ковид.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР