Законодателите в автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ)

...
Законодателите в автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ)
Коментари Харесай

И Додик тръгва по стъпките на Путин със закон за чуждестранните агенти

Законодателите в самостоятелната Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ) одобриха в четвъртък проектозакон, който отбелязва групите с нестопанска цел, финансирани от чужбина, като " непознати сътрудници " , макар рецензиите от опозицията, цивилен организации и западни дипломати, предава Ройтерс.

Законът планува основаването на специфичен указател на работещите в района организации с нестопанска цел, които се финансират от чужбина, където да бъдат вписани като " сътрудници на непознато въздействие " , и изисква бистрота за работата им.

Граждански организации обявиха, че законопроектът е моделиран по съветски закон от 2012 година, който Москва необятно употребява за репресии против гражданското общество и самостоятелните медии.

Министърът на правораздаването на Република Сръбска република Перо Букейлович сподели, че без сходно законодателство правната система и конституционната конструкция на района ще бъдат подкопани.

Законът беше препоръчан от ръководещия Алианс на самостоятелните социалдемократи (SNSD), воден от водача на босненските сръбски националисти Милорад Додик, който образува парламентарно болшинство дружно с техните съдружни сътрудници. Той ще бъде предмет на публично разискване 30 дни преди да влезе в действие.

Депутатите от опозицията обявиха, че законопроектът е антидемократичен и ще тласне страната във все по-авторитарна посока.
 Додик отива на посещаване в Русия през ноември
Додик отива на посещаване в Русия през ноември

Президентът на Република Сръбска е прочут съдружник на Путин

Европейският съюз и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) приканиха депутатите да отхвърлят законопроекта, заявявайки, че той има за цел да " сплаши и потисне организациите на гражданското общество, като жигосах техните представители като " задгранични сътрудници ".

Съгласно законопроекта на неправителствените организации се не разрешава да вземат участие в каквато и да е политическа активност , в това число да оферират всевъзможни политически документи или промени в законодателството на институции или политически представители.

Проруският политик Милорад Додик отхвърли обвиняванията, че законът е моделиран по съветското законодателство . Той сподели, че разпоредбите се основават на Закона за регистрация на задгранични сътрудници на Съединените щати, който обгръща най-вече лобисти, работещи непосредствено за непознати държавни управления.

Република Сръбска, която дружно с Босненско-хърватската федерация съставлява Босна и Херцеговина след войната от 1992-1995 година, одобри закон през юли, който още веднъж криминализира клеветата макар митингите на журналистическите асоциации и интернационалната рецензия.

Приемането на този нов проектозакон ще приближи Република Сръбска до властническите режими, в сравнение с до европейските демокрации, сподели Европейски Съюз, предупреждавайки, че той опонира на уговорките на района за прогрес в европейската интеграция и целите на гражданското общество и медийните свободи.
 Милорад Додик желае Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в Европейски Съюз
Милорад Додик желае Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в Европейски Съюз

Поредна противоречива изява на босненския сръбски лидер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР