Законодатели на ЕС призоваха двамата най-висши служители на блока да

...
Законодатели на ЕС призоваха двамата най-висши служители на блока да
Коментари Харесай

"Дивангейт": Скандал в ЕС след визитата на Фон дер Лайен и Шарл Мишел в Турция

Законодатели на Европейски Съюз приканиха двамата най-висши чиновници на блока да обяснят дипломатическия скандал, при който главата на Комисията Урсула фон дер Лайен остана без стол по време на диалози с президента на Турция, разяснява Агенция Франс Прес.

Фурорът, наименуван онлайн " дивангейт " ( " sofagate " ), провокира голям брой обвинявания за отношението на Анкара към дамите и Европейски Съюз, сексизма в Брюксел и вътрешнополитическите разногласия сред институциите на блока.

Всичко стана поради миг при започване на диалога сред Фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския водач Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник. Докато двамата мъже водачи заеха единствените два стола, обърканата Фон дер Лайен остана права, преди да бъде настанена на близкия диван.

" Отношенията сред Европейски Съюз и Турция са от решаващо значение. Но единството на Европейски Съюз и зачитането на правата на индивида, в това число правата на дамите, също са от основно значение ", написа в " Туитър " испанската евродепутатка Иратксе Гарсия Перес, началник на групата на социалистите и демократите в Народното събрание.

Тя съобщи, че е поискала диалог с Фон дер Лайен и Мишел " за изясняване на случилото се и за това по какъв начин се зачитат институциите на Европейски Съюз ".

Този апел беше още един от водача на консервативния парламентарен блок на Европейската национална партия Манфред Вебер, който съобщи пред " Политико ", че пътуването до Анкара се е трансформирало в " знак на разцепление " сред висшите чиновници на Европейски Съюз.

Срещата с Ердоган пристигна в внимателен миг, когато Европейски Съюз и Турция се стремят да възстановят връзките, разтърсени от възобновеното напрежение предходната година.

Фон дер Лайен, първата жена глава на Европейската комисия, акцентира загрижеността на Брюксел по отношение на правата на дамите, откакто Ердоган се отдръпна от Истанбулската спогодба за попречване на насилието над дами и деца.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу отхвърли виновността на Анкара и съобщи, че разположението на местата е направено " в сходство с предлагането на Европейски Съюз. Точка ".

Мишел е атакуван от Брюксел, че не е подкрепил колежката си и с подготвеност е приел единственото свободно място.

В обява във " Facebook " той настоя, че сцената, за която " надълбоко съжалява ", се свежда до " гаф в турския протокол ".

Скандалът провокира недоволства от цяла Европа във връзка с това, което се преглежда като последният образец за нескопосаните външнополитически старания на Европейски Съюз.
" Това са обстановки, които нараняват. Не желая наивна Европа ", сподели френският министър за Европа Клемънт Бон. " Имаме работа със събеседници, които знаят цената на знаците. Трябва да бъдем доста по-твърди. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР