Законно строителство означава строителство след разрешение за строеж, всякакви други

...
Законно строителство означава строителство след разрешение за строеж, всякакви други
Коментари Харесай

В два участъка на Хемус се строи незаконно, това означава и некачествено

Законно строителство значи строителство след позволение за градеж, всевъзможни други форми на градеж са нелегално строителство. Повече от хората се интересува да имат път и не ги интересува какъв брой е законно и какъв брой е нелегално, само че това е значимо, с цел да може да има надзор върху качеството. Това визира и сигурността на пътищата. С подобен анонс служебният министър на районното строителство Виолета Комитова показа инспекцията, осъществена по нейна заповед на строителството на Автомагистрала " Хемус ".

Конкретният мотив за цялостната инспекция е откритото нелегално строителство на пътен възел на права 6, а по-късно и сигнал от Държавно горско стопанство за противозаконни диги и повредени 79 дка гора.

Участъците 1, 2 и 3 имат утвърден усъвършенстван Подробен устройствен план, завършили отчуждителни процедури, утвърден капиталов план и имат издадени позволения за градеж. Това са секторите, в които сега се строи.

Участъците 4, 5 и 6 на " Хемус " имат утвърден Подробен устройствен план, само че нямат обаче завършило отчуждаване на всички места, някъде процедурите са в ход. Нямат утвърдени капиталови планове и няма издадено позволение за градеж.

В секторите 7, 8 и 9 нямат утвърдени Подробен устройствен план, нямат отчуждителни актове, нямат утвърдени капиталови планове и позволения за градеж. В тези сектори няма и определено трасе, като тук-там то ще би трябвало да се трансформира или да се издава нов Оценка на въздействието върху околната среда. Като образец Влади Калинов уточни място, където плановото трасе минава наоколо до военнопромишлено хранилища, където се съхранява оръжие.

За лот 4, 5 и 6 от " Автомагистрали " ЕАД не са показани утвърдени планове и позволения за градеж. В ДНСК имат два съществени контракта от АПИ за финансиране на цялото трасе на автомагистралата. Те са подписани сред АПИ и " Автомагистрали " ЕАД. По информация на " Автомагистрали " те биха могли да изпълнят 3 км автомагистрала за една година.

В ДНСК има показани контракти, които АПИ е сключила с проектанти, които обезпечават проектирането на трасетата на автомагистралата, контракти за самостоятелен строителен контрол, към 10 контракта, подписани с разнообразни компании, които извършват разнообразни типове градежи по автомагистралата, посочи проектант Калинов. Всичко останало би трябвало реализатор да бъде " Автомагистрали ", а всички останали подписани контракти, които носят огромните суми са контракти са две разнообразни съглашения - наем на първокласна техника и доставка на материали.

Незаконното строителство следва да бъде спряно, а на лотовете 4, 5 и 6 строителството не е позволено. В сектори 4, 5 и 6 се строи от неизвестно кой и неизвестно по какви позволение.

Илюзия е, че се строи каквото и да било, безапелационен бе зам.-шефът на ДНСК Иван Шишков.

В момента се обмисля по какъв начин въобще да продължи строителството на Автомагистрала " Хемус ", призна Виолета Комитова. Тя сложи на напред във времето казусът със законността, защото в случай че едно строителство е нелегално, то няма никакъв надзор и отговорност за качеството.

Бяха дадени и два образеца: На места има осъществено строителни действия без позволение, без контракт. Става въпрос да вземем за пример за изгребване на земни маси и надлежно за засипване на трасе със скални маси. В първия случай точно поради незаконността тази земя е била изхвърляна в близката гора - надлежно гората е унищожена. Във втория случай - няма никаква информация скалната маса, с която се построява основата на трасета, от какво качество е и дали няма след полагането на асфалта автомагистралата да се нагъне. И в двата случая липсват контракти, липсва надзор.

" Това е сигурна гаранция за финалния артикул, който няма да е първокласен. Това усещаме с колите си и виждаме с очите си нередностите по пътищата ", разяснява Виолета Комитова.

Виолета Комитова е изумена е от това, че самите притежатели на земите, където се правят тези строителни действия не са алармирали институциите.

Освен това тя уточни и че строим най-скъпите автомагистрали и даде образец с Полша, където строителството е на стойност от 7 до 17 млн. на километър - у нас Автомагистрала " Хемус " е твърдо 17 млн. на километър. " Всички вие сте взели участие в парите за това строителство през парите от държавния бюджет и всички ние би трябвало да имаме високи условия за качеството ", акцентира Комитова.

" Много странни условия са навързани в една цяла тематика ", обезпокоена е Комитова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР