Законно добити ли са инертните материали, намиращи се на териториите

...
Законно добити ли са инертните материали, намиращи се на териториите
Коментари Харесай

В ОА още умуват за кариерата над Белащица

Законно добити ли са инертните материали, намиращи се на териториите на някогашните концесии в село Белащица. Материалът, складиран на кариерите, благосъстоятелност ли е на фирмите – „ Европейски пътища “ АД и „ Холсим България “ – и може ли да бъде извозен. Назначаване на нови инспекции и разработване на план-график за бъдещото транспортиране на добити към този момент материали.

Това бяха тематиките, повдигнати на работната среща, която се организира през днешния ден, 18.05.22., в постройката на Областната администрация на Пловдив, сред представители на инициативния комитет на Белащица, представители на някогашните концесионери и Министерството на енергетиката.
„ Има неподвижен материал, който е придобит по време на концесионните контракти, и по закон той е благосъстоятелност на концесионерите и те би трябвало да си го вземат. Трябва да се обясни законосъобразни ли са дейностите на компаниите и в случай че е по този начин, да бъде изработен график, комфортен за жителите на Белащица, с цел да може добитият материал да бъде извозен от притежателите му. “, стартира с изясняване на фактологията зам.-областният шеф Лъчезар Бакърджиев.
По време на срещата представителите на инициативния комитет на Белащица и кметът на община Родопи повдигнаха голям брой въпроси, свързани с изтеклите концесионни контракти, складирания материал и извозването му. Представителите на протестиращата страна изявиха опасенията си, че дейностите на двете компании са противозаконни и че са нужни нови самостоятелни инспекции, които да открият какво е складираното количество. Въпросите бяха отправени най-вече към зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов – министерството дава отговор за удължаването на концесионните контракти и за възлагането на концесиите. Според жителите има някои съществени стъпки, които би трябвало да бъдат осъществени, преди да стартира да се приказва за план-графика за изнасянето на към този момент складираните количества.
„ За да бъде позволен въпросът, ние желаеме министърът на енергетиката да отговори на въпросите, които му зададохме преди месец. Те са свързани със мнението на Министерството на енергетиката за законността на добития материал и правото да се извозва към този момент складираният материал, след приключването на концесионните контракти. Какво е количеството материал и платени ли са държавните такси за него. “, съобщи кметът на община Родопи Павел Михайлов.
От инициативния комитет на Белащица желаеха и нова самостоятелна инспекция, която да откри наличните количества – инспекция, която би дала отговор на всички въпроси, които зададоха жителите.
„ Още на следващия ден ще назначим нова самостоятелна инспекция, в границите на която да се създадат измервания на складирания материал. Проверките до момента не са установили разлика сред заявеното тегло, наличните количества и платените такси. Към момента в министерството не са открити нарушавания по договорите “, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов, който даде обещание, че при новата инспекция ще могат да се включат и представителите на инициативния комитет.
От двете компании се съгласиха с настояванията на протестиращите, като обявиха, че нови инспекции не съставляват проблем, макар че такива към този момент са били осъществени и те не са установили нарушавания. Но оповестиха, че до момента в който текат нови инспекции, те ще продължат да извозват законно принадлежащия им материал. От „ Холсим България “ обясниха, че възбраната, която са получили за изнасянето на складирания материал, към този момент не важи, тъй като на концесионера е било наложено наложително прекъсване и откакто съдът е решил, че няма открити нарушавания, те могат свободно да изнесат добитото – законът им го разрешава.
При осъществяване на инспекциите, в случай че те не открият нарушавания, ще бъдат направени план-графици, дружно с жителите на Белащица, за часовете, в които компаниите ще изнасят своя материал. Инициативният комитет на Белащица съобщи, че митингите ще продължат, тъй като по техни сметки би трябвало да бъдат извозени над 12 500 камиона със складиран към този момент материал. И настояха за незабавни ограничения по прекратяването на всякаква активност.
Срещата продължава в с. Белащица, където протестиращите ще срещнат по-подробно зам.-областния шеф Лъчезар Бакърджиев и зам.-министъра на енергетика Пламен Данаилов с казуса.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР