Закони и решения за увеличаване на държавните разходи с близо

...
Закони и решения за увеличаване на държавните разходи с близо
Коментари Харесай

Иска ли ГЕРБ да да счупи бюджета с разходи за 4 млрд. лева?


Закони и решения за увеличение на държавните разноски с близо 4 милиарда лева до края на годината внасят в последните седмици депутати от ГЕРБ. И си ги гласоподават - дружно с Движение за права и свободи, макар че придвижването официално не взе участие в ръководството.

В нито едно от предложенията обаче няма отговор на най-важния въпрос - от кое място ще дойдат парите.

Нито един от харчовете не е разчетен в държавния бюджет за 2024 година, който е признат и с гласовете на ГЕРБ.

В акциите по напомпване на бюджетните разноски постоянно се включва опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Единствено от ПП-ДБ предизвестяват, че залагането на разходи, които ги няма в бюджета, е риск за финансите на страната. И може да попречи на огромната цел, под която и ГЕРБ се подписва - участие на България в Еврозоната.

Това се случва на фона на неприкрити офанзиви от ГЕРБ към финансовия министър от ПП-ДБ Асен Василев. И в миг, в който двете партии договарят за сформиране на ново държавно управление на 9-ия месец от общото им ръководство. В тези договаряния ГЕРБ желае повече власт, а ПП-ДБ – да няма " плаващи болшинства " в Народното сънрание. Точно като тези, които залагат клопките в бюджета.

Актуалните три хрумвания за респектиращите 4 милиарда лева нови разноски са:
2,6 милиарда лева за гратис саниране на здания. Искането е Министерството на финансите да ги откри в границите на идващите месеци до края на годината;Близо 1 милиарда лева държавна помощ за попълване на " дупка " от близо 1 милиарда лева на. Срокът е 31 март;200 млн. лева за нарастване на заплатите на университетските преподаватели още в този момент.
Нито едно от предложенията не е съпроводено от финансова аргументация, макар че Законът за нормативните актове изисква такава. От ПП-ДБ не са " срещу " всички хрумвания, само че упорстват те да бъдат заложени в Бюджет 2025 - с цел да не се " счупи " Бюджет 2024.

" Призовавам от тази естрада да кажат тези над 4 милиарда лева по какъв начин си ги показват и къде ще дойдат, " сподели депутатът от ПП-ДБ и икономист Мартин Димитров в Народното събрание по време на дебатите, преди ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Възраждане " да гласоподават нарастването на заплатите на университетските преподаватели.

От ПП-ДБ гласоподаваха срещу предлагането на ГЕРБ. Според Венко Сабрутев през миналата година нарастването, което са обезпечили за бранш обучение, е било с над 1 милиарда лева, а през 2024 година са заложени спомагателни 863 млн. лева.

“Откъде ще дойдат тези пари? Това е проинфлационна мярка! Тези 206 млн. лева ще станат недостиг и биха могли да попречат на влизането ни в Еврозоната ", предизвести Сабрутев.

" За бюджета е рисково да се вършат оферти на такива стойности, за които никой не обяснил от кое място ще бъдат финансирани, " предизвести и Димитров.

Според сътрудника му Георги Ганев повдигането на разноски, без да са обезпечени с доход или със задраскване на други разноски, не е добър метод да се борави с бюджет.

" Има оферти, които усилват държавни разноски, без въобще да се загатва първо за сметка на кои други разноски ще се случва или, в случай че не е за сметка на други разноски, с какви доходи ще бъдат обезпечени, " разяснява за " Булевард България " Ганев.

По думите му при сходен вид може да се стигне до актуализация на бюджета, каквато опция е заложена във финансовия закон след месец март, когато общините могат да изискат проверка на някой от своите планове.

Към момента съгласно Георги Ганев не е се случило " нищо, което да поврежда необратимо бюджета ”. Ако се появят по-сериозни поръчки за спомагателни разноски обаче, това може да се промени.

А дали ще се стигне до такива поръчки, съгласно него ще зависи от това какво ще се схванат политиците и какво ще бъде записано в вероятно бъдещо съглашение за ръководство.

Засега обаче сериозна заплаха за бюджета няма, а и осъществяването му от началото на годината се движи добре, споделя Ганев.

" За това, което се одобри в пленарната зала за университетския състав във висшето обучение, на Министерския съвет бяха дадени няколко месеца да откри средства. Всеки бюджет има запаси, само че когато влезе в осъществяване, на финансовия министър ще му се тормози бюджетът ", добавя той.

Ако обаче се появят опити " някой да счупи бюджета ”, каквито по думите му прави главно депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и то не за първи път, това може да е още един тест за финансовия министър.

Последният подобен опит на Добрев е предлагането в период до 31 март финансовият министър да откри средства за попълване на недостига във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", на който се разчита да финансира прехода от контролирани към свободни цени на тока за бита. Става дума за " дупка " от над 800 млн. лв. по данни на самия фонд, представени по време на съвещание на комисията по енергетика в Народното събрание, на която Добрев е ръководител.

В сряда комисията одобри плана на решение за финансиране от бюджета. Вносители са самият Добрев, само че най-отгоре са имената на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителя на Движение за права и свободи Делян Пеевски. В листата е и още един народен представител от Движение за права и свободи - Станислав Анастасов.

Добрев нападна непосредствено Асен Василев.

" Финансовите министри в последните 3 години, главно Асен Василев, тъй като множеството време е бил той, взеха 4 милиарда от енергетиката. Сега желаеме да върнат един. Ако върнат този милиард, няма да има нарастване на цената с 22% ", сподели той, потвърждавайки, че поради " дупката " във фонда цената на тока за потребителите би скочила.

Именно фондът компенсира разликите в цените сред либерализирания пазар и към момента закрепената цена за битовите консуматори.

Дефицитът не е поради " взети " пари от енергетиката, а тъй като борсовата цена на електрическата енергия е към два пъти по-ниска от разчетената, а вноските на производителите в него са % от нея - 5 на 100.

Друга причина са обезщетенията за топлофикациите, след които максимален дял има столичното парно, което е на загуба, както и по-ниските цени на въглеродните излъчвания заради намаляващото произвеждане на ток от въглища в Европа.

Очаква се в петък през Народното събрание и това гласоподаване да мине - с всеобща поддръжка от Движение за права и свободи и опозицията, и избор " срещу " от ПП-ДБ - в случай че се съди по изказванията пред енергийната комисия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР