Законът за съдебната власт действително страдаше от сериозни пороци. Това

...
Законът за съдебната власт действително страдаше от сериозни пороци. Това
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Крайно време е реформата в съдебната система да бъде направена по правилния начин

Законът за правосъдната власт фактически страдаше от съществени пороци. Това сподели пред Агенция " Фокус “ някогашният правосъден министър и народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

" Действително през днешния ден в Народното събрание болшинството поддържа ветото на президента, с което се върнаха за ново разискване част от промените в Закона за правосъдната власт. Аз и по време на първия спор, т.е. по време на приемането на законопроекта в тази му част, показах много съществено негативно мнение и то по няколко аргументи. На първо място, напълно беше прегазен законодателния развой, бяха нарушени всички стандарти на добра законодателна процедура, като оферти, които структурно, значително трансформират организацията и ръководството, и пълномощията на Национална следствена работа (НСлС), бяха импортирани сред първо и второ четене, като преди този момент бяха отхвърлени по принцип, без значителен и обширен спор, а на всичкото от горната страна с изменчиво отношение на пленарната зала, по отношение на тези разпореждания “, уточни Йорданова.

По думите и промяна, която е правена 2006-2009 година, по отношение на статута, структурата и пълномощията на Националното разследване, която е била ангажимент в пред присъединителния интервал към Европейския съюз, е безусловно несериозно, безконтролно, неверно, незаконосъобразно да бъде зачеркнато с лека ръка, в хода на едно пленарно съвещание, в нарушаване на всички правила. И още – в другия признат закон е имало противоконституционни текстове, като да вземем за пример възбраната да упражнява един магистрат изобщо юридическа специалност за 2 години, като дисциплинарно наказване. Това е безусловно неприемливо, счита Йорданова.

" Аз през днешния ден приканих този вид промени да бъдат първо с сложен метод и второ, да се проведат след смяна в Конституцията. И причините за това са следните: преди два дни, ние обсъждахме въпросите, свързани с проверяващите служители на реда. Днес, ние още веднъж дебатираме въпроса за следствието, това са все проверяващи органи в България. Ние не можем да подхождаме на парче, без да знаем какво тъкмо желаеме да реализираме с изменена законодателна уредба. Освен това, въпросът за следствието е и парламентарен въпрос, тъй като част от неговата съществена уредба се съдържа в Конституцията, съгласно която сега следователите са в прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет “, разясни Надежда Йорданова.

Според нея, такива внезапни придвижвания на законодателно равнище не са целесъобразни. А по какъв начин би се развила във времето една сходна процедура, зависи за това какво болшинство ще се реализира в Народното събрание, счита тя. Дали ще има болшинство над 180 гласа, или пък ще има болшинство над 160 гласа. При болшинство от над 180 гласа, би могло да се извършат конституционните промени и даже при започване на есента да бъдат приключени. В другия случай може да са нужни и 5 месеца.

" Но аз не мисля, че 5 или 6 месеца са някакво трагично или обезпокоително отсрочване на промените. Напротив, извънредно време е, тази промяна в правосъдната система да бъде случена по верния метод. Първо, с дълбока конституционна промяна, а не замяна и по-късно измененията на законодателно равнище. А до момента в който тече конституционния спор, могат да се случат дебатите и по останалите закони. Така че аз не го намирам за изгубено време. Нека да напомня, при предходния интервал еропсреформата в следствието е лишила три години “, сподели още Надежда Йорданова.

Според нея, половинчатите или неправилните решения при промени в Конституцията, в частта за правосъдната власт, пораждат нови проблеми и по този начин ние се въртим в обаян кръг към този момент 33 години. Трябва да се положат старания, този път стабилно, търпеливо и задълбочено да се реши казуса.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР