Законът за минимална ще е готов до дни. Следващия понеделник

...
Законът за минимална ще е готов до дни. Следващия понеделник
Коментари Харесай

Законът за минималната надценка готов до дни. Мерките на държавата

Законът за минимална ще е подготвен до дни. Следващия понеделник той ще бъде показан за публично разискване. Законът лимитира надценките на питателните артикули. Това заяви министърът на стопанската система Никола Стоянов по време на форума на „ Стандарт ” „ Да! На българската храна ”, който за 17-та година обичайно събира власт и бизнес преди великденските празници, с цел да взема решение проблемите на агросектора.

-->
Да, всяка интервенция на страната, е деформиране на пазара. Но сега всички данни, с които разполагаме, сочат, че пазарът не действа добре. Затова се постанова административна мярка, изясни Стоянов.

Намесата на страната ще е минимална. За всяка група артикули ще се постанова минимална надценка за един - два продукта. Ако има 20 типа кашкавал – за един или два от тях търговецът ще би трябвало да подсигурява минимална надценка. Това ще даде опция на потребителите в по-затруднено състояние да си закупят продукта на търпими цени. От друга страна ще донесе минимално деформиране на пазара, сподели Стоянов. За всички останали продукти от групата артикули търговците ще могат да поставят надценки, каквито преценяват.

Още две огромни ограничения против високите цени подхваща страната. Първата е осведомителна и е обвързвана със уеб страницата, който Министерството на стопанската система пусна преди пет дни.

 В него към този момент има по 10 000 влизания дневно, което се дефинира като висок интерес.

Очакваме в уеб страницата да влязат и огромните търговци – тези, които имат 30 млн. лв. годишен оборот. Това са към 30 компании. Те биха могли да подават най-ниските цени в техните магазини, само че цени без промоции, заяви Стоянов. И изрази вяра, че това ще се случи, тъй като в предварителните диалози огромните магазини са дали единодушието си да вършат това.

В последните дни сме очевидци на спад в цените само че през промоции. Целта ни е дълготраен спад – без промоции, сподели министърът на стопанската система.

На уеб страницата могат да се на какви цени вносните артикули влизат в България, на каква стойност постъпват на тържищата, какви са цените на едро, и какви са осреднените цени на дребно.

 Ако и търговците се включат, ще виждаме и най-ниските цени в избрани вериги, сподели Стоянов.

Прагът от 30 млн. годишен оборот за наличие на уеб страницата ще даде опция и на местни играчи с няколко магазина да демонстрират своите най-ниски цени. Смятаме, че уеб сайтът ще изиграе своята роля. Той ще стане основа за цялостна осведомителна платформа за търговията с храни, изясни още министърът.

Третата мярка е законодателна. Вече тече публично разискване на промени в наредби на министерство на земеделието. Работим по предложение на закон за търговията с храни. Предложенията прави междуведомствена група. Следят се регламентите в Европейски Съюз. Искаме да вземем най-хубавото оттова и да го приспособяваме към българските действителности, сподели Стоянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР