Законът за горивата поставя неизпълними условия. Това смята говорителят на

...
Законът за горивата поставя неизпълними условия. Това смята говорителят на
Коментари Харесай

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива излиза на протест, ще затваря граници


Законът за горивата слага неизпълними условия. Това счита представителят на Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива Симо Симов. По думите му още тази седмица сдружението стартира митинги. „ Хората са обезверени и към този момент не устоят, борят се за хляба си. Отчаяните хора са подготвени на всевъзможни дейности. Излизаме на незабавни и безкрайни митинги против лобисткия закон за контролиране на нефта и продуктите от нефтен генезис, ще затваряме граници “, сподели той на конференция.

Законът за горивата е в действие от края на януари 2019 година Наредбата за използването на закона планува избрани условия за вписване на търговците на горива, както и правенето на указател. Прагът за дребните търговци на горива е 20 хиляди лева, а за огромните - 1,5 млн. лева Търговците на горива стачкуваха и през лятото, най-много поради финансовите условия, свързани с упражняването на търговията. В края на ноември от БПГА пък с изненада откриха, че Наредбата ненадейно е " изчезнала " от уеб страницата на икономическото министерство, където е била качена в началото за общетвено разискване. Припомняме, че президентът от своя страна не наложи несъгласие върху закона, макар апели на избрани среди, измежду които и АИКБ да стори това. Бившият вицепремиер Валери Симеонов назова законът лобистки, само че Емил Димитров-Ревизоро е безапелационен, че в този бранш е извънредно време да се постави ред.

Сега недоволните търговци обаче се готвят за огромен митинг и по думите на Симов към този момент са отпечатани над 1000 жълти жилетки с надпис „ Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива “ начело и с „ Лобистките закони ни убиват “ на гърба.

„ Ще облечем тези жилетки и ще поканим съидейници – ще потърсим още хора, които да застанат до нас и да отвоюваме правата си. Може би ще предизвикваме едно гражданско общество “, сподели представителят на НСТПГ.

Предвижда се затваряне на граници. „ Ще протестираме в огромните градове пред институциите – там, където биха ни чули и където някой ще ни забележи. Очакваме институциите да ни извърнат внимание и да стартираме разговор по този закон. Искаме връщане в пленарна зала и преразглеждане по този начин, че законът да стане в полза на потребителите и стопанската система. Защото сегашният закон е в полза на монопола “, съобщи той.

В сдружението членуват към 100 компании. По-рано през БНР Симов се ангажира, че митингите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни, като посочи, че нямат контакт с уредниците на „ жълтите жилетки “ във Франция, само че поставят старания, с цел да осъществят подобен и да ги поканят в България и да оказват помощ.

„ Полагаме старания да докараме част от тях тук. Те да застанат до нас и да поддържат апела ни за прекъсване на закона “.

„ Този път сме се написали кои сме, тъй като чакаме провокации – някой още веднъж да вкара в нашия митинг хора, които не знаят за какво са там. Протестът ни не е политически. Искаме да се обърнем към страната, а това са хората. Искаме да кажем на хората, че освен бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите, когато се наложи монопол от най-важния енергиен артикул - петрола “, сподели Симо Симов.

„ Положихме доста старания да решим по юридически и дипломатически път прекъсването на този неправдив лобистки закон, който поражда голям монопол. В последна сметка виждаме, че институциите не реагират. Затова взехме решение, че ще стартираме протестни дейности, като излезем на улицата до цялостното прекъсване на закона. Към днешна дата насочваме апел към държавните институции, президент, министър председател, Народно заседание, омбудсман за прекъсване на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон “, разяснява Симов и акцентира, че само институцията на омбудсмана им е обърнала внимание. Очаквали са поддръжка и от президента, само че не са я получили, поради което Симов е на мнение, че президентът работи по двоен стандарт. „ Безкрайно разочаровани сме от президентската институция “, акцентира той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР