Законът за чужденците в Република България предвижда Министерството на иновациите

...
Законът за чужденците в Република България предвижда Министерството на иновациите
Коментари Харесай

МИР ще издава StartUp Visa за високотехнологични и иновативни проекти

Законът за чужденците в Република България планува Министерството на нововъведенията и растежа да дава отговор за издаването, удължаването и отнемането на уверение за високотехнологичен и/или новаторски план, наименуван Стартъп-виза.

За задачата Министерството създаде специфична разпоредба.

Документът, наименуван Наредба за изискванията и реда за издаване, удължение и лишаване на уверение за високотехнологичен и/или новаторски план, наименуван Стартъп-виза, бе признат с Постановление № 318 от 7 октомври 2022 година на съвещание на Министерския съвет.

Наредбата планува Стартъп-визата да е уверение, което разрешава на непознати жители (извън Европейския съюз) да започват новаторски бизнеси, употребяващи високи технологии и разрастващи научно-изследователска и развойна активност. Важно е да се подчертае, че удостоверението не е вид виза за престояване в България, а единствено един от документите, които се изискват за издаване на позволение за престояване в страната на чужденци, които желаят да развиват новаторски или високотехнологичен бизнес в България.

Такава процедура към този момент е открита в страни като Франция, Нидерландия, Естония, Финландия, Ирландия, Дания и други

КАК се кандидатства?

Подава се заявление посредством Система за ръководство на националните вложения (СУНИ) на български или на британски език в Министерството на нововъведенията и растежа.

Кой може да кандидатства?

Наредбата планува кандидатстване на непознати жители (извън Европейския съюз).

Какъв е срокът на годност на Стартъп визата?

1 година от датата на издаване.

Каква информация се попълня?
Кратка информация за заявителя – име, документ за самоличност; страна на произход; телефонен номер; e-mail; образование; местоработаКратка информация за дружеството – название, регистрационен номер на сдружението – ЕИК или еквивалент, седалище и страна, в която е записано сдружението, в случай че е приложимоОсновна информация за високотехнологичния и/или новаторски проект – заглавие/наименование; показване на активността, продукта и/или услугата; финансови изчисления/анализи и прогнози за приблизителния размер на произвеждане и за растежа на приходите и разноските за идващите 3 години от датата на подаване на заявлението; разбор на пазара, продажби, клиенти и партньорства; информация за човешките запаси
Какви документи се ползват?
копие на документа за идентичност със снимката;бизнес проект и презентация на проекта;документ за годен патент (ако е приложимо);договор за инвестиция за не по-малко от 100 000 лв. + рекомендация от съответния фонд, за приноса на заявителя в плана (ако е приложимо);договор или писмо за желание за инвестиция от фонд за дялово и рисково вложение в Република България за не по-малко от 100 000 лв. (ако е приложимо);Seal of Excellence по стратегиите „ Хоризонт 2020 “ или „ Хоризонт Европа “ (ако е приложимо);Отличие на конкурс в региона на нововъведенията и предприемачеството (ако е приложимо);публикувани най-малко две научни публикации, когато е приложимо;документ за приключена степен на обучение, когато е приложимо;банков или равностоен документ;информация за осъществени продажби за последните две години, когато е приложимо;писма за желание или контракти за партньорство с български сътрудници, когато е използвано.
Кой преглежда заявката и прави оценка плана?

Експертен съвет към Министерството на нововъведенията, включващ представители на страната, академичната общественост и бизнеса.

Какъв е срокът за разглеждане на плана?

30 дни след подаване на заявката.

Как се прави оценка планът?

Има 6 критерия за оценка:
Обезпеченост със средства за прехрана на заявителя – макс. 3т.Финансови прогнози и разполагаем капитал – макс. 3т.Клиентска мрежа – макс. 1т.Инвестиции – макс. 1т.Валиден патент или годно удостоверение за регистрация на потребен модел – макс. 1т.Бизнес проект и презентация – макс. 5т.
Проектът би трябвало да събере най-малко 8 точки.

Дължи ли се такса за издаване на Стартъп визата?

Не, такса не се заплаща.

В кои случаи се лишава Стартъп визата?

Чужденецът е декларирал погрешни данни и/или не е уведомил МИР за настъпили промени в законовия период.

Промените в събитията попречват осъществяването на плана.

Установени са нарушавания на българското законодателство, които попречват реализирането на плана.

Стартъп визата задоволителна ли е за престояване на чужденец в България?

Не. Стартъп визата е единствено едно от наложителните условия за издаване на позволение за дълготрайно престояване (за период до 1 година).

Възможно ли е да се удължи срокът на Стартъп визата?

Да. След подаване на доклад за осъщественото досега. Удължаването е със период за още 2 години.

Кандидатствай тук /кандидатстването ще започва до края на годината през Система за ръководство на националните вложения (СУНИ)/
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР