Законът за 0% ДДС на хляба и брашното е в

...
Законът за 0% ДДС на хляба и брашното е в
Коментари Харесай

Текат проверки - наистина ли е свалена цената на хляба?

Законът за 0% Данък добавена стойност на хляба и брашното е в действие от 9 юли. Председател на УС на Националния браншови съюз за хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева съобщи, че всички търговски вериги и някои дребни магазини към този момент са свалили цената на хляба с 20%.

" В рамките на до 3 дни ще се случи и там, където това още не се е случило. Контролните органи са в акция и ревизират. 0% Данък добавена стойност за брашното ще се отрази на продукцията, която произвеждаме - допустимо е още да се понижи цената на хляба и закуските. Никой сътрудник не би трябвало да се прави на заплеснат и да забавя периода за промяна на цената. На касовите бонове хлябът е с нулево Данък добавена стойност. Законът не планува гратисен интервал ", изясни тя.

Кукушева акцентира, че брашното играе решаваща роля в установяване себестойността на тази продукция. А цените за всеки производител са напълно разнообразни и зависят от размера, който купува и от пазара, на който оперира.

" В момента сме в беритба и по време на беритба борсовите цени са спокойни, търсенето е задоволително. Невъзможно е да кажем каква ще бъде борсовата цена на пшеницата. Не може да чакаме внезапни скокове в цената на хляба ", сподели още Председателят на УС в студиото на " България заран ".

Кукушева се обърна към потребителите с думите, че доста ясно могат да откроят белия от сивия център. В сивия бранш търговците пробват да приберат ДДС-то и ще бъдат осъдени поради далавера.

В страната ни се чака извънредно добра годишна продукция от близо 7 млн. тона зърно. Зърнопроизводителите ни обаче се тормозят от вноса на украинска пшеница в България.

" Не чакам да има банкрути сред тези сътрудници, защото създават извънредно значима суровина за изхранване на популацията на земята. Зърното, което България е произвела, ще бъде продадено в период ", разяснява Кукушева.

Според нея би трябвало да бъде повишен контролът в мелниците и да се следи брашното да дава отговор на нужните условия за хлебопекарни качества. Ще продължат и промоциите на разнообразни типове самун, което значи още по-ниска цена, стана ясно от финалните ѝ думи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР