Законът ясно казва, че за да се ползва директно възлагане

...
Законът ясно казва, че за да се ползва директно възлагане
Коментари Харесай

ДБ обвини кмета Димитров в лобиране за ПИМК

Законът ясно споделя, че с цел да се употребява непосредствено възлагане с претекст необходимост, то тази необходимост би трябвало да е непредвидимо събитие и то да не е резултат от дейности или бездействия на възложителя, безапелационни са съветниците от Демократична България в Пловдив Веселина Александрова, Владимир Славенски доктор Веселка Христамян

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров желаеха общинските съветници от Демократична България в Пловдив.
На изключителна конференция те обявиха, че за повторно в границите на година и половина кметът на града прави опит да заобиколи закона, да отстрани конкуренцията и да разпореди непосредствено поръчката за разчистване коритото на река Марица на компания ПИМК.
„ С незаконното си безучастие по повод Марица Здравко Димитров води Пловдив до същинско бедствено състояние, като действително заплашва човешки животи, единствено и само с цел да обогати компания ПИМК – за повторно с еднакъв претекст “, безапелационни са юрист Веселина Александрова, Владимир Славенски доктор Веселка Христамян.
Законът ясно споделя, че с цел да се употребява непосредствено възлагане с претекст необходимост, то тази необходимост би трябвало да е непредвидимо събитие и то да не е резултат от дейности или бездействия на възложителя. Именно бездействието на кмета Димитров води града до злополучие. Пловдив е в риск, а кметът вместо да опази пловдивчани, година и половина умува каква ловкост да приложи, с цел да облагодетелства съответно ПИМК “, обявиха още от Демократична България Пловдив.
Предишната поръчка за почистването на реката беше оповестена на 16 април, 2021 година, посредством непосредствено възлагане на компаниите ПИМК и „ Томов трейд “. Процедурата бе на стойност 6 млн. лева с Данък добавена стойност, а претекстът беше необходимост и риск от трансгранична екологична злополука. „ Толкова наложително, че дава на изпълнителя цели 12 месеца време да почисти коритото на реката “, разясниха с подигравка съветниците от Демократична България.
Четири дни по-късно те алармираха АОП да реализира надзор по закона и на 26 април Агенцията излезе със мнение, че с цел да употребява тази процедура кметът не би трябвало да е бездействал, а той е бездействал и по тази причина претекстът „ необходимост “ е необоснован и оттова е противоречиво използването на директното възлагане.

На 12 май Община Пловдив приключва процедурата и прави изказване, че незабавно ще разгласи нова поръчка със същия предмет, като всеки ще може да взе участие. След 13 месеца, такава поръчка не е оповестена.

„ През това лято, на 22 юни, месеци преди наводнението в Карловско, от Демократична България внесоха публично запитване до кмета на Пловдив на какъв стадий е оповестяването на поръчката и в случай че няма да се афишира по какъв начин ще отбрани популацията от наводняване. 14 месеца след установен риск от злополучие Здравко Димитров афишира поръчка, чийто предмет не е разчистване, а е проучване на коритото на Марица и предоставяне на рекомендации. 6 участника дават оферти да обследват, само че процедурата и до през днешния ден стои, без да са отворени ценовите предложения. На 30 сетември, тази година, без никакво публично обявяване и без никой да подозира, кметът на Пловдив афишира отчасти бедствено състояние, което е пресметнал да трае 7 дни, допълват още от Демократична България. За бедственото състояние излиза наяве от оповестената през вчерашния ден социална поръчка “, обясниха още съветниците от Демократична България. „ Оказва се, това е мостра за обосноваване на идната стъпка на Димитров, а точно да разпореди още веднъж непосредствено на компания ПИМК почистването на река Марица, този път на стойност 1.5 млн. лева с Данък добавена стойност “, споделят Веселина Александрова, Владимир Славенски доктор Веселка Христамян.
„ Мотивът още веднъж е необходимост и оповестеното отчасти бедствено състояние. Любопитното е, че кметът планува бедственото състояние да завърши със сключването на контракта с ПИМК, а не с приключването на времето от 90 дни за почистването на Марица “, допълват още съветниците на Демократична България в Пловдив.

Според тях, това демонстрира, че от началото на мандата си кметът Димитров търси метод да облагодетелства компания ПИМК с колкото милиона лв. може. Фрапиращо е, че Димитров преди близо две години установи риск за живота и имуществото на пловдивчани и бездейства до момента, тъй като откритите процедури по закона няма да подсигуряват вземането на тези пари от съответната мечтана компания.

„ Сега кметът споделя, че би трябвало незабавно да почистим, в случай че не желаеме да губим животи. В същото време обаче прави това през процедура, която може да бъде анулирана като незаконосъобразна и тогава отново няма да имаме разчистване и отново рискуваме да губим животи. С дейностите и бездействията си Димитров непосредствено основава риск за пловдивчани. Затова в най-спешен порядък той следва да приключи тази процедура, да разгласи открита процедура за почистването и да впрегне всички структури на пловдивска община за унищожаване на най-осезаемите причинители на вероятно наводняване, до момента в който бъде определен реализатор за почистването. Това кметът би трябвало да свърши до дни и по-късно неотложно да си подаде оставката! “, безапелационни са от Демократична България Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР