Законът у нас позволява главният прокурор да бъде разследван за

...
Законът у нас позволява главният прокурор да бъде разследван за
Коментари Харесай

Да разследваш главния прокурор: Законът го позволява, но може ли реално да се случи

Законът у нас разрешава основният прокурор да бъде разследван за закононарушение от собствен зависещ обвинител. Това споделиха за bTV няколко одобрени самостоятелни адвокати.

Днес в пленарната зала министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че Иван Гешев е направил редица нарушавания и ще даде обвинител №1 на прокурор.

Никой не може да бъде съдник самичък на себе си. Така и основният прокурор не може да дава инструкции на собствен сътрудник, който води следствие против него, споделя юрист Явор Нотев на база решения на Конституционния съд.

„ Няма никакви ограничавания в това всеки прокурор, който е получил подобен сигнал, по своя воля и зависещ единствено на закона, да образува наказателно произвеждане против основния прокурор. Това е настоящият ред, очакван в настоящата уредба “, изясни юристът.

Както при всички жители, сигналът за закононарушение се приема от способената прокуратура. Избран на инцидентен принцип прокурор образува инспекция, а при задоволително данни – и следствие.

Изготвя обвиняване, внася го в съда и го поддържа. Всеки обвинител у нас обаче е административно зависещ на основния прокурор и това не дава гаранция за вероятно независимо следствие против него “, счита юрист Валя Гигова.

„ Той нормативни лостове няма – той не може да се меси в производтсво, което е формирано против него. Най-малкото всеки един прокурор може да бъде командирован, може да бъде изместен от основния прокурор. Ние нямаме механизъм, с който да подсигуряваме такова независимо следствие на основния прокурор “, добави Гигова.

Докато не се подсигурява такова независимо следствие, съгласно юристите, България ще продължава да е обект на тежки рецензии от Европейската комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР