Законът не изисквал новата Комисия за противодействие на корупцията и

...
Законът не изисквал новата Комисия за противодействие на корупцията и
Коментари Харесай

Законът не изисквал антикорупционната проверка на Пеевски да е публична

Законът не претендирал новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) да афишира резултатите от инспекцията против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Това стана ясно от думите на нейния ръководител Пламен Георгиев по време на интернационалната конференция " Европейски практики и благоприятни условия за противопоставяне на корупцията ", проведена във вторник под патронажа на президента Румен Радев.

Темата за инспекцията против Пеевски бе повдигната от ръководителя на съдружие " Боец " Георги Георгиев, който прекъсна изявление на шефа на КПКОНПИ, обвинявайки го в двуличие, защото комисията не прави нищо по сигнал на организацията. Както е известно, от " Боец " сезираха институцията на Пламен Георгиев с данни за нелегално добито имущество и активи от Пеевски, само че досега оттова не са оповестили публично решение.

" Приключен е сигналът. Ще създадем една конференция. Нека не в този момент ", реагира след това шефът на " Антикорупция " пред публицистите, твърдейки ги, че " може да свикаме, в случай че има интерес, една конференция. Всичко ще дадем, всичко ще разбираем. Няма какво да крием. "

Запитан за какво тогава на ведомствения уебсайт няма никаква информация за инспекцията, Георгиев изясни, че законът изисква да бъде оповестена информация за инспекция на спор на ползи, само че не и за откриване на данни за осъществено закононарушение.

Добави и че все още в КПКОНПИ има 30 завършени инспекции, измежду които и тази против упрекнатата за рушвет в изключително огромни размери кметица столичния регион " Младост " Десислава Иванчева.

В комисията тече и друга инспекция против Делян Пеевски, която бе формирана по сигнал за спор на ползи поради импортирания от него в Народното събрание медиен проектозакон. Пламен Георгиев обаче не разяснява до каква степен е стигнала тя.

Външната политика изтласка битката с корупцията

" В България за корупция се приказва доста, само че се прави малко. Необходимостта от фокусиране на публичното внимание върху проблемите на корупцията е изключително настояща, тъй като това внимание е изтласкано съвсем напълно в полето на външната политика, а всички знаем, че за корупцията няма почивен ден ", съобщи малко по-рано пред форума президентът Румен Радев.

Така президентът за следващ път през последните месеци нападна държавното управление за слабите резултати в битката с корупцията. По думите му оставена без публично внимание, корупцията се разраства като раково образувание, а " когато желаеме да се борим с обещано отрицателно публично събитие, би трябвало да имаме ясна формулировка за него ".

" Едно е несъмнено ясно, че корупцията нанася големи вреди на нашето общество. Тя овладява съществени лостове на държавното ръководство и ги подчинява на частни ползи. Генерира беднотия и престъпност, ерозира доверието в страната, попречва стопанската система и отблъсква вложителите. В България корупцията се трансформира в съществена спирачка за развиването на стратегически за България цели ", добави президентът.

Според него напъните на бизнеса " се насочват вместо в развиването на нововъведения и конкурентноспособност към търсене на подобаващия човек в държавната администрация, който с избрани финансови тласъци да може да реши спечелването на публичната поръчка ", което е " убийствено за бъдещето на нашата стопанска система ".

" Когато приказваме за европейска интеграция, надали останаха наивници, които считат, че тя е допустима без битка с корупцията и без постигането на безкомпромисни резултати ", сподели още Радев.

" Многократно съм призовавал за изчерпателен метод за битка с корупцията – широкомащабни законодателни начинания, съсредоточени върху следствие на корупционни схеми в сегашното. Настоявал съм за обединен и самостоятелен орган за създаване и използване на ефикасни ограничения за гарантиране на бистрота на благосъстоятелност, консумиране на обществени средства и на взимане на управнически решени ", продължи президентът.

Повтори за следващ път и тезата си, че всяка страна развива собствен личен антикорупционен модел, основан на обществени, стопански и политически характерности.

" Ако желаеме да сме пълноценно интегрирани в Европа, би трябвало да надскочим нашата ограда на доморасли способи за развиване и използване на антикорупционни ограничения, да забележим какво става извън тази ограда, да черпим опит от положителните европейски практики ", уточни Радев, макар че самият той в никакъв случай не е подкрепял разновидността България да схване така наречен румънски модел по тематиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР