Закон за личната помощ Майки на деца с увреждания поискаха

...
Закон за личната помощ Майки на деца с увреждания поискаха
Коментари Харесай

Майки на деца с увреждания искат закон за личната помощ и имат ясни предложения

Закон за персоналната помощ Майки на деца с увреждания желаеха закон за персоналната помощ , който да дефинира правото на един или повече асистенти за всеки човек съгласно самостоятелните му потребности и съответното финансиране за това. Законът би трябвало да е обособен от подготвяния от страната нов закон за хората с увреждания и да овластява индивида с увреждане, съобщи Ина Маринова, един от уредниците на националните митинги на майките. Конкретните текстове на претенции закон са готови от екипа на омбудсмана Мая Манолова , която от своя страна предложения обществения министър или негови представители да се включат в създаването на окончателния вид. От общественото министерство оповестиха, че не престават работата по новия закон за хората с увреждания, който ще регламентира финансова поддръжка под формата на персонална помощ, и че досега не са получавали покана за присъединяване в работна среща във връзка със законопроекта за персоналната помощ.

 
Законът за персоналната помощ ще работи със следния механизъм - съгласно оценката на потребностите на съответния човек с увреждане, ще се пресмятат брой часове за приемане на асистентска услуга, а трудът на асистента ще се заплаща с целеви средства за персонална помощ, изясни Капка Панайотова, един от създателите на новите текстове и шеф на неправителствена организация:
 
Човек може да има трима, петима, десетима асистенти . Ако някой е добър, с цел да подвига човек от леглото и да го поставя на количката, за което ще е нужно да е по-силен, може различен да идва в къщата да почисти, да сготви и така нататък “

 
Когато става въпрос за дете с увреждане , асистентската услуга ще бъде ръководена от родителя, като майките на деца с увреждания упорстват да имат избор, дали асистентът да е външен човек или да са те, само че да им се зачита за стаж.
 
Да мога да продължа да се грижа за детето си, само че в тази специалност. И да бъда обезпечавана “, сподели Ина Маринова, една от майките.-->

 
Въпреки че майките вземат участие в създаването на новия закон за хората с увреждания, в който ще бъде написана и асистентската помощ, те упорстват законът за персоналната помощ да бъде независим.
 
В понеделник омбудсманът Мая Манолова провежда работно съвещание по отношение на готвения законопроект за персоналната помощ, на което кани обществения министър или негови специалисти, както и представители на законодателната власт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР