Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията

...
Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията
Коментари Харесай

Иван Гешев застава начело на прокуратурата с тържествена церемония

Заклевам се в името на народа да ползвам тъкмо Конституцията и законите на Република България, да извършвам отговорностите си по съвест и вътрешно разбиране, да бъда неутрален, справедлив и обективен. Да способствам за издигане престижа на специалността, да вардя служебната загадка като постоянно помня, че за всичко давам отговор постоянно пред закона. Заклех се! " С тези думи преди 7 години Сотир Цацаров встъпи в служба като основен прокурор, а през днешния ден ще съобщи щафетата на определения за негов правоприемник Иван Гешев.

Официално мандатът на Цацаров в прокуратурата изтича на 10 януари 2020 година, само че той освобождава няколко седмици по-рано, с цел да оглави антикорупционната комисия. Церемонията по встъпването в служба на Гешев стартира в 9:30 ч. и по традиция ще се организира в зала " Тържествена " в Съдебната палата в наличието на съдии, прокурори, представители на Висшия правосъден съвет, адвокати, представители на цивилен организации и публицисти.

Процедурата продължи няколко месеца и мина на фона на невиждани митинги и контрапротести - против и в поддръжка на Гешев. Протестът след избора на новия основен прокурор се трансформира в цялостна обсада на " Орлов мост ". Запомнящи се останаха и няколко изявления - едното бе на Цацаров, в което той загатна, че изборът на " тримата огромни " в правосъдната власт се прави в " други две здания ". По време на прегласуването за Гешев пък Атанаска Дишева от съдийската гилдия описа, че е била застрашена от него.

Цялата процедура продължаваше на фона на локални избори, оповестяването на евродоклада по механизма за съдействие за напредъка на България и аудиенция на Венецианската комисия, която бе поканена да оцени опитите на държавното управление да вкара механизъм за следствие на основния прокурор - поръчка, направена още при започване на мандата от министъра на правораздаването Данаил Кирилов.

Макар че процедурата завършва дефинитивно с формалното встъпване в служба, поръчка за митинг против Гешев има за четвъртък сутринта, когато той ще влезе за първи път на съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет и ще седне на стола на Цацаров.

Процедурата стартира през юли

Процедурата по номинирането и избора на нов основен прокурор стартира публично на 15 юли и продължи няколко месеца, а Гешев бе единственият номиниран претендент. Той бе повдигнат единомислещо от всички 11 членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Единствената номинация провокира неодобрение и подозрения за предрешеност на избора и докара до серия от митинги. В отговор на рецензиите " заваляха " писма и мнения в поддръжка на кандидатурата на Гешев.

В концепцията си Гешев декларира желание в мандата си като основен прокурор да развенчае мита за всесилния началник на държавното обвиняване, развива хрумвания за законодателни промени и дава поръчка, че ще продължи с практиката да се афишират обществено данни от следствия по висящи каузи. За приоритет в работата си неведнъж е посочвал битовата престъпност, само че тази концепция не е залегнала в концепцията, която показа пред Висшия правосъден съвет.

Гешев бе изслушан и пред две комисии - по атестирането и състезанията и по професионална нравственос, които единомислещо одобриха, че има високи морални качества, добър експерт е и подобаващ да оглави държавното обвиняване.

Два пъти определен на фона на митинги и контрапротести

На 24 октомври Висшият правосъден съвет избра Иван Гешев за основен прокурор. Заседанието на пленума продължи 10 часа и завърши с гласоподаване 20 гласа " за " и 4 " срещу " на фона на всеобщи митинги в отбрана на номинацията и против нея и при невиждани ограничения за сигурност. Протестът против новоизбрания основен прокурор се трансферира от постройката на Висшия правосъден съвет към Орлов мост, който остана блокиран денем по време на чуването и през цялата последваща нощ.

Протестите след избора не стопираха с апели към президента Румен Радев да върне процедурата. На 7 ноември президентът свика конференция и разгласи, че няма да подпише декрет, с който да назначи Гешев. Мотивите на президента са, че изборът е от висока социална значителност, че бъдещият основен прокурор би трябвало да се употребява от високото публично доверие и че би трябвало да има същинско съревнование сред претенденти. Според президента изборът визира всеки български жител, поради което би трябвало да бъдат разсеяни всички подозрения дали назначеният на тази служба ще пази публичния интерес, правата на жителите и върховенството на закона.

 В нощта на 24 против 25 октомври Орлов мост остана блокиран след избора на Иван Гешев за основен прокурор.
© Юлия Лазарова

В нощта на 24 против 25 октомври Орлов мост остана блокиран след избора на Иван Гешев за основен прокурор.

Със същия резултат - 20 гласа " за " и 4 " срещу " Гешев бе определен наново от Висшия правосъден съвет. Заседанието се запомни с замяна на реплики сред него и представител на съдийската гилдия - Атанаска Дишева описа, че е била застрашена от Гешев в коридора по време на една от почивките. Съдии от цялата страна реагираха с писмо, в което упорстват Иван Гешев да се отдръпна и против него да бъде формирана дисциплинарна инспекция, а министърът на правораздаването Данаил Кирилов да се извини и да подаде оставка поради реплики по време на дебата.

На 26 ноември резидентът Румен Радев сложи точка на процедурата по избора на нов основен прокурор на България, като разгласи, че е подписал указа за назначението на Иван Гешев, откакто е изискал от единствения претендент за поста увещание, че ще работи за това прокуратурата да е самостоятелна и транспарантна. В същото време президентът даде поръчка да стартира спор за нови промени в Конституцията, свързани със правосъдната система. Минути след срещата с президента и самият Гешев направи изказване пред публицисти, в което изясни, че прокуратурата е част от правосъдната власт и би трябвало да остане в нея.

Цацаров поема антикорупционната комисия

Междувременно Сотир Цацаров бе номиниран за ръководител на антикорупционната комисия, подсилен от болшинството в Народното събрание.

На 11 декември Народното събрание реши със 165 гласа " за " Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия. Веднага след избора и с гласовете на всички парламентарно показани партии той подаде оставката си пред правосъдния съвет.

Ден по-късно - на 12 декември, единомислещо и без спор и разискване пленумът на Висшия правосъден съвет също одобри оставката на основния прокурор Сотир Цацаров с 20 гласа " за ".

Държавният глава Румен Радев подписа декрет за освобождението на Сотир Цацаров от длъжността основен прокурор в понеделник, а във вторник указът бе обнародван в " Държавен вестник ". Вчера прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет реши единомислещо Цацаров да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура, където може да се върне като редови обвинител откакто изтече мандатът му в антикорупционната комисия.

 Сотир Цацаров бе определен за ръководител на антикорупционната комисия с гласовете на 165 депутата от всички парламентарно показани партии.
© Георги Кожухаров

Сотир Цацаров бе определен за ръководител на антикорупционната комисия с гласовете на 165 депутата от всички парламентарно показани партии.

Мястото отпред на антикорупционната комисия остана свободно след оставката на дотогавашния ръководител Пламен Георгиев, който си потегли на 31 юли поради поредност от кавги към противозаконната тераса на жилището му и постройките върху нея и беше назначен за консул във Валенсия. Процедурата по желание на негов правоприемник трябваше да стартира не по-късно от края на септември, само че беше отсрочена от ръководещите за след локалните избори и действително потегли при започване на ноември.

Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев и се чака да е начало на комисията в идващите 4 години, а не в цялостния 6-годишен период за заемане на длъжността.

Как бе определен Иван Гешев за основен прокурор - тук
Как бе определен Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (227)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР