Загубите от фалита на „Томас Кук” за българските хотелиери са

...
Загубите от фалита на „Томас Кук” за българските хотелиери са
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: Загубите за българските хотелиери от фалита на „Томас Кук” са за десетки милиони левове

Загубите от банкрута на „ Томас Кук” за българските хотелиери са десетки милиони левове, които могат да се отразят отрицателно. Ще подкрепим бранша да подадем групов иск както към „ Томас Кук” – Англия, по този начин и към дъщерните сдружения в Германия. Това сподели в предаването „ Лице в лице” министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя добави, че обстановката е извънредно тежка и доста неприятна освен за българския туризъм, само че и за целия свят, тъй като „ Томас Кук” са били един от колосите в бранша, на които всяка една страна е разчитала във връзка с проведения туризъм и пакетните пътувания.

„ Днес организирах срещи с посланиците на Полша и Германия, през вчерашния ден и дъщерните поделения на „ Томас Кук” – Германия, и Некерман Полска също оповестиха банкрут.

Проблемите са в два съществени аспекта – първият и най-важният – туристите на „ Томас Кук”, които към този момент са в България. Разходите за тези туристи, които сега са в страната и към днешна дата са към 4000, в понеделник бяха 5940, ще бъдат напълно поети от застрахователя. По отношение на туристите от Германия от „ Цюрих Иншуърънс” и във връзка с туристите от Англия от английския орган по гражданско въздухоплаване посредством техния гаранционен фонд АТОЛ”.

Българските хотелиери не би трябвало да се тормозят за тези туристи и им благодаря, че се грижат за тях и демонстрират схващане, сподели още Ангелкова.

Тежка е обстановката, само че Министерството на туризма е на място, мобилни екипи обикалят всеки един хотел, където има настанени туристи на „ Томас Кук”, посочи министърът.

„ Общо 56 са хотелите в България с туристи на „ Томас Кук”, главно в Слънчев бряг и Златни пясъци. Нашата задача е да помогнем на тези туристи да се приберат и да имат позитивни мемоари от почивката си у нас”, изясни Николина Ангелкова.

Тя добави, че вторият сложен миг е за представителите на туристическия бранш – за хотелиерите и за транспортния отрасъл.

„ Ще подкрепим бранша да подадем групов иск както към „ Томас Кук” – Англия, по този начин и към дъщерните сдружения в Германия.

Загубите за българските хотелиери са десетки милиони левове, които могат да се отразят отрицателно. За нас е значимо да спомагаме оптимално да се нареждаме съгласно условието на съответното законодателство във връзка с кредиторите.

Предложих да стартираме спор по законодателна смяна да се вкара фонд, тъй че да се подсигуряват ползите на бизнеса при сходна обстановка. Те са сключвали самостоятелни контракти и са приели неподходящи условия да одобряват заплащания до 60 дни след изпращане на туристите и в този момент рискуват да не им бъдат изплатени тези пари, а са платили налозите си към бюджета”, съобщи Ангелкова.

По думите й, следва да обсъдят какви са опциите, само че това са напълно частно-правни връзки.

”Министерството на туризма, като се изключи че поддържаме с нужната информация, ще стартираме спор за въвеждане на механизъм за отбрана на българския бизнес, в случай че има единодушие и се намерят общите точки, които да обединят бизнеса, ние сме подготвени още сред първо и второ четене да внесем такова предложение, в случай че не ще се изготви обособен законопроект”.

Според нея са вероятни и банкрути на хотелиери.

„ Нямам визия кои от тези хотели, които работят с „ Томас Кук” имат съответни отговорности, само че това, което ще създадем, е да подкрепим напълно бранша, както с опцията за групов иск, по този начин и с нужни законодателни промени”.

Следващата седмица съм стартирала диалози за срещи в Германия, с цел да можем да блокираме, нагледно казано, потенциал за лято 2020 година

В България за предходната година има 9 млн. и 200 хиляди задгранични туристи, от тях единствено 434 734 хиляди са на „ Томас Кук”, които идват главно за летен туризъм.

Това, за което са основни туроператорите, е обвързвано с проведения туризъм, пакетните пътувания и в нашите курорти, по тази причина се следи по-сериозен спад”, изясни Николина Ангелкова.

За юни и юли имаме над 2 млн. и 700 хиляди задгранични туристи, което е 3,5% спад в границите на направените прогнози. За юни и юли в Бургас, Добрич и Варна имаме осъществени над 8 млн. и 500 хиляди нощувки, което е слаб спад, добави Ангелкова.

Има обаче сериозен спад в националните курорти – Златни пясъци и Слънчев бряг в нощувките – 10%, и това идва от ролята на проведения туризъм.

Тя изясни, че спадът е осъществен от съветските и немските туристи, които отсядат в страната сред 7 и 10 дни и когато се съкрати престоят, това се отразява на спада както на нощувките, по този начин и на приходите.

„ За юни и юли приходите от интернационален туризъм са над 1 милиарда и 200 млн. евро, което е спад от към 3,6%. Само за юли спадът от приходите от интернационален туризъм е 4,9%.

Летният ни туризъм води над 5 млн. и 400 хиляди проведени туристи за предходната година.

Много зависи от нас, от общите ни старания по какъв начин желаеме да представим нашата страна в света за желана туристическа дестинация, освен в летния туризъм а и в културно-историческия туризъм.

„ Томас Кук” води към 50 000 туристи през зимата, което в процентно отношение е под 10%, по-силен е във връзка с летния туризъм”.

„ Има огромни интернационалните туроператорски компании, става въпрос България да е забележима за тях, с цел да може този потенциал, който до момента е бил запазен за „ Томас Кук” през частни договаряния сред заинтригуваните хотелиери и туроператори да бъде пренасочен към новите туроператори, само че за България, да на се губи седалковия потенциал, да не се губят непокътнатите чартъри, тъй като точно те обезпечават досегаемост.

Затова съм предложила идната седмица и всички огромни хотелиерите са се съгласили да отидем всички дружно на срещите в централите на огромните туроператори, които те считат, че са основни за нас и за летния ни туризъм, с цел да можем да заявим това, което можем да предложим за лято 2020 година и да понижим спада и загубите, които биха могли да зародят, в случай че не предприемем тези стъпки.

При хотелиерите обстановката е спокойна, само че има съществено терзание от тяхна страна, което е обикновено, само че желая да уверя всички, че българската страна, министерството, ние сме с тях, за нас е доста значимо да спасим летния туризъм”, добави Ангелкова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР