Загубено десетилетие за световната икономика прогнозира старшият вицепрезидент и същевременно

...
Загубено десетилетие за световната икономика прогнозира старшият вицепрезидент и същевременно
Коментари Харесай

Започна загубеното десетилетие за световната икономика

" Загубено десетилетие " за международната стопанска система предвижда старшият вицепрезидент и в същото време основен икономист на Световната банка Индермит Гил.В изказване на Световната банка, с което Лента.ру разполага, се споделя, че до 2030 година оптималният дълготраен ритъм, с който международната стопанска система може да пораства, без да провокира инфлация, ще падне до 30-годишен най-малко.

В документа " Спадът на дълготрайните вероятности за напредък: Тенденции, упования и политики " се почва, че е налице приключването на съвсем всички вероятности за напредък, които осигуряваха на международната стопанска система (голям) прогрес през последните три десетилетия.

Очакванията са, че приблизително годишният ритъм на напредък на световния БВП (БВП) за интервала сред 2022 година и 2030 година ще се забави с към една трета спрямо интервала 2000-2010 година, до към 2,2%.
 Конгресът на Съединени американски щати: Възможно е изпадане в несъстоятелност, в случай че не се вдигне
Конгресът на Съединени американски щати: Възможно е изпадане в несъстоятелност, в случай че не се вдигне " тавана " на държавния дълг

Разходите за обслужване на държавния дълг на Съединени американски щати нарастват доста

Гил отбелязва, че икономическото закъснение (ще) има съществени последствия за способността на света да взема решение световните проблеми, свързани с бедността, неравенството в приходите и изменението на климата.

Икономистът прибавя, че процесът би могъл да се обърне в случай че се организират политики, които подтикват заетостта, покачват продуктивността на труда и форсират вложенията.

Анализът на Световната банка демонстрира, че с навременни дейности в посочените посоки, евентуалният напредък на Брутният вътрешен продукт в света като цяло може да бъде повишен с 0,7 процентни пункта до приблизително годишно 2,9% за интервала до 2030 година.
 Как повишението на главните лихви в Съединени американски щати води до риск от несъстоятелност на други страни
Как повишението на главните лихви в Съединени американски щати води до риск от несъстоятелност на други страни

Кои страни са най-застрашени и има ли " рецепта " за отбягване на дългови и валутни разтърсвания

От своя страна, водещият създател от отчета на Световната банка Айхан Косе изяснява, че в този момент на света е нужна " смела, групова политическа стъпка ", с цел да настъпи раздвижване на икономическия напредък. " Всяка разрастваща се стопанска система би трябвало да повтори своите най-хубави резултати за десетилетие в редица области ", счита Косе.

В документа се акцентира, че на интернационално равнище страните е належащо да положат старания за подсилване на интернационалното съдействие и активизиране на частния капитал.

В сегашния отчет на Световната банка за пръв път се прави оценка на това, по какъв начин избрани краткосрочни стопански разтърсвания, като стопански спадове и банкови рецесии, намаляват евентуалния стопански напредък в средносрочен проект.

Авторите на отчета на Световната банка оферират въпреки всичко и лист от вероятни разновидности за деяние, които биха могли да оказват помощ за " откриването на нови хоризонти за развиване пред света ".
 Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация
Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация

Известният икономист показва няколко аргументи за прогнозата си
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР