Загубата на обоняние на средна и преклонна възраст може да

...
Загубата на обоняние на средна и преклонна възраст може да
Коментари Харесай

Един неочакван предвестник на скорошна смърт

Загубата на подушване на междинна и напреднала възраст може да бъде предвестител на непосредствен завършек на живота, откриха учени от Стокхолмския университет.

Заключението им идва на база десетгодишни наблюдения над 1774 шведи на възраст от 40 до 90 години, споделя The Telegraph. Участниците в опита прекосявали тест за установяване на 13 разнообразни миризми. Така учените разкрили връзка сред смъртността и резултатът от прекосяването на теста. Оказало се, че измежду тези, които умряли по време на опита, преобладавали хора със едва подушване. Всеки погрешен отговор означавал увеличение на вероятността от скорошна гибел с 8%.

Резултатите от проучването удостоверяват съществуваща към този момент доктрина, че степента на развито или пък едва подушване е значим индикатор за здравето и стареенето на основния мозък. Така да вземем за пример, предходни изследвания са открили, че хората, страдащи от Алцхаймер, мъчно разпознават миризми.

Наред с това обаче, тези, които са изгубили усещането си за миризми, първо би трябвало да отхвърлят посредством медицински прегледи банални аргументи като хрема или инфектиране на лигавицата на носа и синусите, припомнят учените.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР