Загадката за израстването на , които обикновено започват да растат

...
Загадката за израстването на , които обикновено започват да растат
Коментари Харесай

Защо мъдреците израстват по-късно?

Загадката за израстването на, които нормално стартират да порастват в края на тийнейджърските години, тормози учените от много време. Но учените от Университета в Аризона, Съединени американски щати, считат, че са разгадали мистерията, съобщи БГНЕС.

Антропологът Халзка Гловачка и нейният сътрудник Гари Шварц са анализирали измененията в другите черепи, с цел да сравнят еволюционното им развиване. Те сравнили костите и зъбите на приматите в 3D модели и открили, че времето на израстване на нашите кътници е тясно обвързвано с деликатния баланс на биомеханиката в нашия череп.
 Преборете ужасната болежка от мъдреците с тези 2 обикновени средства Преборете ужасната болежка от мъдреците с тези 2 обикновени средства
Зъбоболът от мъдреца е едно от най-лошите прекарвания. Венците се подуват и засегнатото място се възпалява, което води до мощна болежка....

Зъбите, които използваме за мелене на храна, нормално излизат на три стадия на възраст към 6, 12 и 18 години. Другите примати се снабдяват с кътниците по-рано. Шимпанзетата имат кътници на 3-та, 6-та и 12 -та си година. Жълтият бабуин има кътници на 7 години, а резус макаците на 6 години, написа " Science Alert ".

Важен фактор, който лимитира времето, належащо за появяването на зъбите, е пространството. Ако челюстта не е задоволително огромна за цялостен набор от зъби, няма по какъв начин те да израстат в нея. Хората нямат толкоз място в устата, колкото някои други примати, само че това не е точното пояснение за какво мъдреците се появяват толкоз късно в живота ни или за какво растежът им постоянно основава избрани проблеми.

Учените считат, че това в действителност е въпрос на сигурност. " Доказано е, че челюстите ни порастват доста постепенно, евентуално заради цялостната ни еволюция и в композиция с по-малките ни лица, което води до закъснение, когато става въпрос за механично безвредно пространство. "

Задните кътници на приматите са ситуирани тъкмо пред двете темпорамандибуларни сглобки, които, за разлика от другите в нашето тяло, би трябвало да действат в съвършена синхронизация. Те също би трябвало да упражняват забележителен напън върху една или повече точки в челюстта, с цел да могат приматите да хапят или дъвчат. Ако в този развой зъб е на неверното място, полученото налягане може да има неприятен резултат върху челюстта, която просто не е задоволително огромна, с цел да издържи на това налягане. Следователно е евентуално типовете с по-дълги челюсти по-рано да развият подобаваща конструкция за целия набор от зъби. Хората нямат този шанс и би трябвало да чакат черепът да се развие дотам, че натискът, който работи върху всяка група възрастни кътници, да не повреди възходящата ни челюст. " Това изследване дава нови прозрения, посредством които могат да се видят от дълго време известните връзки сред развиването на зъбите, растежа на черепа и профила на съзряване ", сподели Гловачка.
 Преди или след закуска би трябвало да мием зъбите си? Преди или след закуска би трябвало да мием зъбите си?
Кога е най-добре да миете зъбите си заран? Това е значим въпрос с непрекъснатата липса на време.   Както знаете, слюнката, отде...

Изследването, озаглавено " Биомеханична вероятност за появяването на моларите и историята на живота на приматите ", е оповестено в списанието " Science Advances ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР