Загадъчната причина за вулканичната светкавица – странна и мощна мълния,

...
Загадъчната причина за вулканичната светкавица – странна и мощна мълния,
Коментари Харесай

Учени разкриха загадъчна тайна на вулканите, мъчила с години човечеството!

Загадъчната причина за вулканичната мълния – странна и мощна гръмотевица, която се образува само в облака пепел на изригващ вулкан, беше разкрита, написа obekti.bg.
Сега учените знаят освен от кое място идва, само че са разкрили и нов метод да измерят какъв брой пепел изригва вулканът в действително време – което ще помогне да се разбере какво е качеството на въздуха по време на изригването и след него.

Преди да приказваме за вулканичната мълния, би трябвало да си напомним някои неща за елементарната. Тя се образува навътре в облак, когато смесването на топъл и леден въздух аргументи натрупването на статично електричество. Горната част на облака е с позитивен заряд, а долната – с негативен.

В началото въздухът работи като изолатор сред позитивните и негативните заряди в облака, и сред облака и земята. Когато противоположните полюси се заредят задоволително, изолационният потенциал на въздуха се разпада и следва бърз електрически разряд под формата на гръмотевица. Това краткотрайно уравновесява заредените области, до момента в който не се заредят още веднъж.

Подобно нещо се случва и във вулканичната гръмотевица, само че с няколко разлики. Вулканичната мълния се образува по-близо до земната повърхнина и не се движи постоянно надолу, както елементарната.

И, което е най-важно, тя се образува в облаци пепел, а не в елементарни облаци от водна пара, което я прави загадъчна мощ, лишила много време на учените.

Сега теоретичен екип от Университета Лудвиг-Максимилиан в Германия изследва невероятните светкавици край връх Сакураджима в Япония, един от най-активните вулкани на планетата, като високоскоростен видео фрагменти и акустични разбори за наблюдението им.

След щателна инспекцията на събраните данни, учените откриха, че вулканичната гръмотевица нормално се поражда в по-ниската част на облака от пепел.

Изригващата от кратера магма електрифицира облака пепел над него. Зарядът се натрупва, както в елементарния облак и се образува гръмотевица. Вулканичните мълнии са резултат от комплицираното систематизиране на заряд в границите на праховия облак, друго от това при буреносния облак, изясняват създателите на проучването, оповестено в Geophysical Research Letters.

При разбора на резултатите учените виждат, че честотата на мълниите се усилва правопорционално на размера на пепелния облак.

Те се надяват, че откритата от тях взаимозависимост ще предложи нов метод да се реши какъв брой огромно е изригването и какъв брой пепел е изхвълена във въздуха, без откривателите да се слагат в заплаха. В последна сметка, мълниите се броят елементарно и отдалеко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР