Уникално: Възтасновиха лицата на египетски мумии чрез ДНК

...
Американски учени от Parabon NanoLabs успяха да пресъздадат лицата на
Коментари Харесай

Американски учени от Parabon NanoLabs успяха да пресъздадат лицата на три древни египетски мумии с помощта на ДНК, които преди няколко години бяха секвенирани и изучени от археолози от Института за наука за човешката история на Макс Планк в Германия.

Резултатите от тази работа бяха представени на 32-ия международен симпозиум по човешка идентификация в Орландо, пишат световни медии.

Отбелязва се, че мумиите са намерени в село Абусир ел-Мелек, на 11 километра от Кайро. 3D реконструкцията показа, че мумиите принадлежат на трима 25-годишни мъже: проба JK2134 е с дата 776-569 пр.н.е., JK2888 - 97-22 пр.н.е., JK2911 - 769-560 пр.н.е.

Генетичният анализ, направен с помощта на съдебно -фенотипизиране на ДНК, помогна да се разбере как е изглеждал външният вид на мъжете, починали преди 2023 до 2797 години.

„Нашите резултати са в съответствие с констатациите на германски учени, че древните египтяни са имали повече връзки с Близкия изток и европейците, отколкото със съвременните египтяни“, казва Parabon NanoLabs.

Отбелязва се, че работата с древни ДНК проби се усложнява от факта, че фрагментите са силно разградени и смесени с бактериална ДНК.

"Поради тези два фактора количеството човешка ДНК, достъпно за секвениране, може да бъде изключително малко", каза Елън Грейтак, директор по биоинформатика в Parabon пред Live Science.

В същото време учените отбелязват, че тъй като по-голямата част от ДНК е обща за хората, целият геном не е необходим за пресъздаване на външния вид на човек.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР