Заемащият поста президент на Беларус Александър Лукашенко официално е предложил

...
Заемащият поста президент на Беларус Александър Лукашенко официално е предложил
Коментари Харесай

Лукашенко има нов проблем: какво да прави с хиляди мигранти

Заемащият поста президент на Беларус Александър Лукашенко публично е предложил на немския канцлер Ангела Меркел да Германия да сътвори " филантропичен кулоар " за 2000 мигранти на границата с Полша.

Това представителят на Лукашенко Наталия Ейсмонт пред държавната " БелТА ". Ейсмонт също по този начин популяризира посланието посредством свързвания персонално с нея проправителствен канал в " Телеграм ".

Информацията се появи, откакто мигранти от спонтанния лагер на границата след рецесията на външните граници на Европейски Съюз, тормозили съюза. Над 400 души бяха евакуирани от Ирак.

Почти всички мигранти са били подслонени в транспортно-логистичен център - при по-добри условия и със зимни облекла, открит е и пункт на имунизация (с китайски дози) съгласно репортаж на. Европейският съюз ще предложи и 700 хиляди евро за помощи за мигрантите, които ще минават през неправителствения бранш.

Only garbage now remain in place of the migrant camps at the border.

- NEXTA (@nexta_tv)

В обществените мрежи, както и в платформата " Нехта ", обаче се появиха и фрагменти с мигранти, които спят на улицата в Минск.

От мненията на Ейсмонт се схваща, че в Беларус има към 7000 мигранти, като 2000 са били в спонтанния лагер.

Лукашенко и Меркел разговаряха на 15 ноември, преди мощна ескалация по границата на идващия ден. Тя докара до ново разискване по телефона, при което - съгласно Ейсмонт - на немския канцлер е бил препоръчан филантропичен кулоар за 2000 души, с цел да влязат в Европейски Съюз. Беларус в подмяна можел да помогне на други 5000 души да се върнат в родината си " непринудено ".

Немалка част от мигрантите са иракчани, а в арабски и съветски медии се появиха мнения на доста от тях, че няма за какво да се връщат в родината си. И Ейсмонт, съобщавайки за евакуационния полет от Ирак, употребява израза " за жалост ", с цел да уточни какъв брой са поискали да отлетят. Според нея част от мигрантите " изрично отхвърлят " да изоставен, само че напъните да бъдат уверени не престават.

Така Лукашенко се изправя пред казуса какво да прави с мигрантите, които съгласно Запада са вкарани в Беларус, с цел да се употребяват като оръжие против наложилия наказания Европейски Съюз.

Европейски Съюз стартира да води механически договаряния с управляващите, макар че не признава Лукашенко за президент след изборите и последвалите ги митинги предходната година. В тази обстановка диалозите с Меркел бяха първите по самодейност на западен представител, откогато управляващите дадоха отговор със мощ на демонстрациите против оповестеното от беларуската ЦИК преизбиране на Лукашенко с 80%.

Лукашенко се надява на помощ от Путин

И преди няколко дни Лукашенко предложи публично " Белавиа " да откара " две-три хиляди души " със аероплан в Мюнхен, тъй като подобен брой нямало да бъде проблем за Европейски Съюз, само че " поляците не дават филантропичен кулоар ". Това стана след по-късно опровергани известия, че немски градове са се съгласили да одобряват мигранти.

Руският президент Владимир Путин и Лукашенко, съгласно пресслужбата на, са разговаряли повторно за седмица по тематиката с мигрантите.

Според наблюдаващи Лукашенко разчита на съветския държавен глава в тази обстановка, само че известно напрежение сред Москва и Минск по тематиката изплува, когато беларуският водач заплаши да спре преноса на газ за Европа. Коментарът на Путин бе в края на по-миналото десетилетие. Вчера Путин също по този начин ненадейно прикани Лукашенко да води разговор с беларуската съпротива, тежко наранена от погрома на управляващите в годината след многохилядните демонстрации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР