Заехме достойно място в европейската и световната статистическа система. Това

...
Заехме достойно място в европейската и световната статистическа система. Това
Коментари Харесай

138 години от създаването на статистическата институция в България


Заехме почтено място в европейската и международната статистическа система. Това сподели ръководителят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цветарски откри провеждащата се в столицата Конференция за потребителите на европейска статистическа информация на тематика: „ По-добро съдействие, по-добри данни “. Събитието се организира в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и във връзка 138-годишнина от основаването на формалната статистическа институция в България.

„ Днес се навършват 138 години от основаването на Статистическото поделение към Министерство на финансите. С Княжески декрет от 25 юни 1880 година е сложено началото, а единствено година по-късно отделението прераства в независимо Статистическо бюро. Това е началото на държавната статистическа институция в България “, описа ръководителят на Национален статистически институт.

Като ръководител на работна група „ Статистика “ в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Цветарски акцентира, че за последните шест месеца е свършено огромно количество работи – десетки срещи, съвещание и триалози (тристранни преговори). „ Затворихме три досиета и на следващия ден, на 26 юни, задоволени от постигнатото, ще предадем щафетата на председателството на Австрия “, акцентира той.

Сергей Цветарски очерта модерни трендове в света, които демонстрират възходящото търсене на по-детайлна и навременна информация. Според него, във века на информацията и глобализацията, „ огромните данни “ трансформират света към нас – стопанската система, администрацията, медиите и хората. „ Отговорни сме и поставяме оптимални старания за осведомителната сигурност, от която всички се нуждаят и на която извънредно доста държим. Гражданското общество, бизнес средите, политиците, откривателите и всички консуматори, чакат както качествена статистическа информация, която да наблюдава развиването на процесите, по този начин и да подкрепя вземането на решения “, счита Цветарски.

В рамките на конференцията производители и консуматори на статистическа информация имаха опция да обсъдят хрумвания, да показват положителни практики и да споделят своите условия и упования към статистическите данни. Представени бяха и статистически артикули и услуги, до които потребителите имат безвъзмезден, безграничен достъп посредством уеб страницата на Евростат.

Специална презентация пред участниците във форума направи и генералният шеф на Евростат доцент доктор Мариана Коцева. Тя бе на тематика „ Потребителите преди всичко “ и подчертава върху новите провокации пред формалните статистика, както и тясното съдействие сред европейската и националните статистически институции. „ Едва ли нашите предшественици, които са създавали и издавали указа са предполагали, че след 138 години България ще ръководи Съвета на Европейски Съюз. Аз мога да дам статистически данни и емпирично доказателство, че в региона на статистика това беше едно в действителност сполучливо българско председателство, което ме кара да се усещам доста щастлива “, означи доцент Коцева.

На форума бяха наградени спечелилите в националния кръг на първата Европейска олимпиада по статистика за възпитаници, в която участваха 527 деца от България, разпределени в 194 тима. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР