Заедно България и Румъния продължават усилията си по пътя към

...
Заедно България и Румъния продължават усилията си по пътя към
Коментари Харесай

България и Румъния продължават заедно по пътя към Шенген 


Заедно България и Румъния не престават напъните си по пътя към Шенген, с вярата, че присъединението ще стане факт по време на испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз до края на тази година.

Около това се сплотиха министър председателите на двете страни Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку в телефонен диалог през днешния ден.


Двамата откроиха като различен общ приоритет подобряването на свързаността сред двете страни. То включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и стартирането на фериботна връзка сред двата бряга на реката, която да облекчи трафика до построяването на новата инфраструктура.

Румънският министър председател приветства предлагането на българския си сътрудник да се укрепи и тристранното съдействие по връзката юг - север в границите на самодейността " Три морета ". Става дума за трасето Александруполис- Бургас- Варна- Констанца.

На собствен ред Денков означи, че в случай че този план бъде сполучливо осъществен, връзките сред Гърция, България и Румъния ще преминат на качествено ново равнище.

Също по този начин България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно във връзка с риска от замърсяване на Черно море поради гърмежа на стената на язовира " Нова Каховка ". Страните следят индикаторите на морската вода и непрестанно обменят информация. В същото време са решени да се опълчват на злонамерените опити за преекспониране на казуса, което може да заплаши летния туристически сезон в двете страни. news. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР